Prospectieve studies

In prospectieve studies wenst men een associatie tussen een blootstelling en uitkomst te bepalen door eerst een groep subjecten met de blootstelling en een groep subjecten zonder de blootstelling te identificeren en vervolgens (na zekere tijd) de gewenste uitkomst voor elk subject te observeren. Men kiest bijvoorbeeld 10 studiegebieden met en 10 studiegebieden zonder P. glutinosus en na 5 jaar evalueert men voor elk studiegebied hoe groot de populatie P. jordani is.

Prospectieve studies zijn vaak longitudinaal. Dat betekent dat ze de evolutie van processen over de tijd heen onderzoeken door op verschillende tijdstippen metingen voor respons (en vaak ook blootstelling) te verzamelen. Bijvoorbeeld kan men 10 studiegebieden met en 10 studiegebieden zonder P. glutinosus identificeren en jaarlijks (gedurende 5 jaar) evalueren hoe groot de populatie P. jordani is. Dergelijke prospectieve longitudinale studies laten toe om na te gaan hoe de grootte van de populatie P. jordani evolueert over de tijd in functie van de aanwezigheid van een andere salamandersoort. Ze worden (prospectieve) cohort studies genoemd. Meer algemeen zijn dit longitudinale studies waarbij voor elke subject in de studie op verschillende tijdstippen de uitkomst (en eventueel ook de blootstelling) worden geregistreerd, zonder dat de subjecten noodgedwongen eerst opgedeeld worden in een groep cases met de blootstelling en een groep controles zonder de blootstelling. Bijvoorbeeld kan men lukraak 20 gebieden in de studie opnemen en gedurende 5 jaar, jaarlijks registreren hoe groot de populatie P. jordani en hoe groot de populatie P. glutinosus is. Op basis van al die metingen kan men vervolgens nagaan of er een associatie is tussen de grootte van beide populaties. Merk op dat experimentele studies noodgedwongen prospectief zijn.

Voorbeeld 17: (Vruchtbaarheid van schelpdieren)

Ward & Quinn (1988) verzamelden 37 eicapsules van het schelpdier Lepsiella Vinosa aan de litorale zone en 42 eicapsules aan de mosselzone van een rotsige kust. De onderzoekers wensten na te gaan of er een verschil was in het gemiddeld aantal eitjes per capsule tussen beide zones. Deze studie is prospectief vermits de onderzoekers eerst 2 types studiegebieden (d.i. 2 blootstellingen) identificeren en vervolgens de uitkomst observeren.

Einde voorbeeld