In Python kan je gebruikmaken van een klasse om een datastructuur te modelleren. In de volgende secties bespreken we hoe zo’n klasse precies werkt. We starten eerst met een voorbeeld: Spotify!
Bekijk elk stukje code zeer aandachtig. Je hoeft nog niet alles volledig te begrijpen, we bespreken dit voorbeeld in de volgende secties stap voor stap.
👀 Voorbeeld - Spotify
Louise modelleert een Spotify playlist die een aantal liedjes kan afspelen. Ze wil steeds weten wat het volgende liedje is.
Ze denkt dat een lijst wel een geschikte datastructuur is om dit te modelleren, maar heeft de functionaliteit nodig om naar het volgende liedje te gaan. Dat lukt niet zomaar met een lijst.
Ze besluit daarom haar eigen datastructuur te bouwen. Louise modelleert een Spotify playlist met behulp van een Spotify-klasse die een lijst van liedjes bevat.
class Spotify: def __init__(self,liedjes): self.afspeellijst = liedjes self.huidige_index = 0 self.huidig_liedje = liedjes[self.huidige_index]
Louise maakt nu een eigen playlist aan door gebruik te maken van de Spotify-klasse. Haar favoriete liedjes zitten in deze playlist.
louises_liedjes = ['Sk8er Boi','Allemaal','Piano Man','Sultans of Swing','Dancing Queen','Jailhouse Rock'] louises_lijst = Spotify(louises_liedjes) print('Het huidige liedje is', louises_lijst.huidig_liedje)
💻 Programmeeroefening - Huidige index
Jamal wil in zijn playlist de liedjes ‘Hollaback Girl’, ‘Summer Love’, ‘Teenage Dream’ en ‘Smack That’, in die volgorde. Kopieer en plak de eerste codeblok in de editor hieronder. Maak vervolgens een lijst aan met daarin Jamals liedjes, en creëer een Spotify playlist getiteld
jamals_lijst
, net zoals Louise dat deed.Vervolgens print je het huidige liedje, net zoals Louise dat deed.