Het is ook belangrijk om te berekenen hoeveel tijd er verstreken is voordat de activiteit tot een bepaalde waarde is afgenomen. Dit is vooral nuttig bij het bepalen van hoe lang een radioactieve bron bruikbaar blijft of wanneer een radioactieve stof veilig is om mee om te gaan.
👀 Voorbeeld - Toepassingen ouderdom bepalen
Het bepalen van het tijdstip waarop een radioactieve stof een bepaalde activiteit heeft bereikt, is nuttig in verschillende toepassingen:
- Kernenergie: Bij de opslag van kernafval is het belangrijk om te weten hoe lang het duurt voordat het afval een veilige activiteitswaarde heeft bereikt.
- Geneeskunde: Voor sommige radioactieve geneesmiddelen of diagnostische stoffen moet worden berekend hoeveel tijd er verstrijkt voordat de activiteit laag genoeg is om veilig te zijn voor de patiënt.
- Archeologie: Bij dateringstechnieken zoals koolstofdatering kan de afname van de activiteit van radioactieve isotopen worden gebruikt om de ouderdom van organisch materiaal te bepalen.
Met behulp van de volgende formule kan je het tijdstip berekenen waarop de activiteit van een stof een bepaalde waarde heeft bereikt:
\[t = 3,32 \cdot T_{1/2} \cdot \log\left(\frac{A_0}{A}\right)\]Hierbij is
💻 Programmeeroefening - Activiteit berekenen
Schrijf een functie
bereken_tijdstip(halveringstijd, beginactiviteit, huidige_activiteit)
die de tijd \(t\) berekent. De functie neemt drie parameters:
halveringstijd
: de halveringstijd van de stof in dezelfde tijdseenheid als het tijdstip,beginactiviteit
: de activiteit van de stof op \(t = 0\).huidige_activiteit
: de activiteit van de stof op het tijdstip \(t\).De functie moet de verstreken tijd \(t\) retourneren, afgerond tot geheel getal.
Tip
De
math
module heeft een ingebouwde functie om een logaritme te berekenen:log10()
.