Iedereen is verzot op oma’s chocomousse. En terecht! De chocomousse is altijd voldoende stevig, heeft de juiste kleur, en bovenal: die lekkere chocoladesmaak overheerst. Maar hoe slaagt grootmoeder erin om van een paar eieren, wat suiker en chocolade deze lekkernij altijd perfect te bereiden? Dankzij een recept natuurlijk. Bij het koken is iedereen akkoord dat een recept de ideale manier van werken is: een opeenvolging van kleine eenvoudige stapjes, om tot een complex resultaat te komen.
👀 Voorbeeld - Chocomousse 🍫
Het volgende recept beschrijft hoe Jeroen Meus zijn chocomousse het liefst bereidt.
Smelt de chocolade au bain marie. Verhit water in een kookpot en plaats hierin een tweede pot. Gebruik die om de chocolade rustig te laten smelten. Scheid de dooiers en de eiwitten. Doe de eigelen in een grote mengkom, en klop ze los samen met de suiker. Hiervoor kan je een keukenrobot of handmixer gebruiken. Giet de suiker in delen bij het dooiermengsel. Klop alles tot er een schuimige bleke massa ontstaat. Giet de gesmolten chocolade bij het eiermengsel. Spatel alles door mekaar. In een zeer propere en vetvrije mengkom klop je de eiwitten tot een vast schuim. Een perfecte chocolademousse moet zo luchtig mogelijk zijn! Spatel het eiwitschuim voorzichtig en geduldig onder het chocolademengsel. Voeg het eiwit in delen toe! Schenk de room in een mengbeker en klop deze half op. Het mag geen slagroom worden. Spatel de luchtige room door het mengsel. Giet vervolgens alles over in een serveerschaal en laat de mousse enkele uren opstijven in de koelkast.
Je kan dit ook schematisch voorstellen, met behulp van een stappenplan:
- Smelt de chocolade.
- Scheid de eieren.
- Meng de dooiers en suiker.
- Voeg de chocolade toe.
- Klop de eiwitten op, en voeg toe.
- Klop de room, en voeg toe.
- Plaats in de koelkast. Wil je dit recept zelf eens proberen? Een filmpje en meer instructies vind je op de website van Dagelijkse Kost1.
Programmeurs werken op een gelijkaardige, systematische manier. De programma’s die ze schrijven behoren immers tot de meeste complexe prestaties van de mensheid. De huidige evolutie naar meer complexe computerprogramma’s wordt mogelijk gemaakt door het inzicht dat elk probleem, hoe complex ook, opgedeeld kan worden in een overzichtelijk stappenplan. Dit principe van structureren van een probleem noemen we decompositie.
🧐 Wist je dat
… de problemen die zich tegenwoordig stellen in de maatschappij en de wetenschap zodanig complex zijn dat ze niet meer zonder computers opgelost kunnen worden? Het vertalen van een probleem naar een stappenplan of een algoritme is dan ook een belangrijke vaardigheid. Veel mensen maken hiervan dan ook hun beroep.
Een ander voordeel van computerprogramma’s is dat ze eenduidig zijn, zoals vermeld in Hoofdstuk 1. Het recept van Jeroen Meus kan ambigu zijn: het kan meerdere betekenissen hebben. Bijvoorbeeld, het scheiden van eieren kan je op meerdere manier interpreteren. Je zou ze kunnen scheiden op basis van kleur of legdatum, hoewel we eigenlijk eiwit en eidooier moesten scheiden. In een computerprogramma kan (en mag) dit soort verwarring niet voorkomen.