Algoritmisch denken

... algoritmes domineren de wereld. Ze bepalen uw Google-zoekresultaten, Wazen u door de ochtendspits, houden uw mailbox spamvrij. Algoritmes leiden ons leven in nagenoeg elk opzicht. Frederik De Bosschere (VRT NWS 04-12-20171)

Algoritmen vormen de bouwstenen van onze digitale samenleving. Sinds 2013 werden leerlingen in Amerika warmgemaakt voor het computationeel denken via code.org2. De volgende video is een ideale smaakmaker.

In deze cursus zullen we tijdens de lessen ICT de basisbeginselen van het programmeren aanleren. Vervolgens zal dit uitgediept worden in de lessen wiskunde.

De programmeeromgeving

Vorig jaar hebben jullie al wat geprogrammeerd met behulp van blokken in MineCraft Education Edition>. Dit jaar schakelen we over naar tekstueel programmeren met behulp van de codeertaal Python.

Om deze code te kunnen testen zullen we gebruik maken van de online omgeving repl.it. Maak hiervoor een account aan op repl.it3.

Logo repl.it

Vergeet niet je account te verifiëren op het emailadres dat je hiervoor gebruikt hebt.

Een eerste programma: Hello, World!

Via repl.it maken we een eerste programma aan. Kies voor Create Repl, geef dit programma de naam 'Hello World' en kies voor Python als Template. Bevestig tot slot met Create Repl.

Een nieuwe repl aanmaken.
Een nieuwe repl aanmaken.

Je belandt op een scherm met 3 panelen. Het linkerpaneel bevat een overzicht van de beschikbare bestanden. Het centrale paneel de programmacode en het rechterpaneel de console. In de console kan je rechtstreeks code uitvoeren, maar je vindt er ook eventuele input of output van je programma.

Tik nu in het centrale paneel onderstaande code in en klik nadien op Run.

print( 'Hello, world!' )

Proficiat! Je schreef zonet je allereerste programma.