Straling is één van de manieren waarop warmte wordt overgedragen. Je voelt dat een oven warm is zonder de deur aan te raken of naar binnen te kijken. Andere vormen zijn conductie en convectie.

Alle objecten absorberen en geven straling af. De hoeveelheid warmte die wordt overgedragen door straling hangt in grote mate af van de kleur van het object. Zwart is zeer effectief, wit absorbeert de warmte veel minder goed. Ongetwijfeld heb je dit al gemerkt toen je op een zonnige dag een zwart shirt droeg. Het omgekeerde klopt ook, zwarte voorwerpen zullen warmte beter afgeven door straling.

De stralingswarmte van het hete metaal is zichtbaar voor het menselijke oog.

De stralingswarmte van het hete metaal is zichtbaar voor het menselijke oog.

De hoeveelheid warmtestraling \(\mathsf{H}\) die overgedragen wordt per tijdseenheid (uitgedrukt in watt) wordt bepaald door de Stefan-Boltzmann stralingswet:

\[\mathsf{H = \sigma \cdot \epsilon \cdot A \cdot T^4}\]

waarbij \(\mathsf{\sigma}\) (sigma) de Stefan-Boltzmann constante is, namelijk 5,67 · 10-8 W / (m² · K⁴). Het getal \(\mathsf{\epsilon}\) de emissiecoëfficiënt, een getal tussen 0 en 1 dat aangeeft hoe goed een voorwerp warmte uitstraalt/absorbeert. Bij een perfect zwart object is dit 1 en bij een object dat alles reflecteert is dit 0. Tot slot stelt \(\mathsf{A}\) de oppervlakte van het object voor en \(\mathsf{T}\) de temperatuur van het object (in kelvin).

Gegeven

De huidoppervlakte van een volwassen mens is ongeveer 1,5 m², de huidtemperatuur bedraagt normaal ongeveer 33°C. Verschillende stoffen dragen kan de energie die je uitstraalt verminderen. In onderstaande tabel vind je de emissiecoëfficiënt \(\epsilon\) van verschillende stoffen. Hoe hoger de waarde, hoe gemakkelijk je warmte uitstraalt.

Stof Emissiecoëfficiënt \(\mathsf{\epsilon}\)
Katoen 0,68
Wol 0,73
PET 0,79
Polyamide PA 0,82
PET / Katoen mix 0,77
PET / Wol mix 0,78
Linnen 0,69
Naakte huid 0,97
Aluminium reddingsdeken 0,05

Gevraagd