Woningprijzen 2010-2019

Statbel, het Belgische statistiekbureau, publiceert regelmatig de Belgische woningprijzen op basis van de verkoopakten die werden geregistreerd door de FOD Financiën.

Bestand

In deze oefening werken we met een gegevensbestand dat de mediaan bevat voor verkochte woningen per Vlaamse gemeente in de jaren 2010 tot en met 2019, gedownload via Statbel.

Hieronder zie je een schermafdruk van de eerste lijnen van het bestand.

schermafdruk csv
NL_immo_vlaanderen.csv
Eerste lijnen in het bestand.

Elke rij in het databestand bevat 6 kolommen:

  1. localiteit: naam van de gemeente
  2. jaar: jaartal
  3. alle huizen: de mediaan van de verkoopprijs van alle huizen in die gemeente in dat jaar
  4. 2 of 3 gevels: de mediaan van de verkoopprijs van alle huizen met twee of drie gevels (gesloten bebouwing, exclusief appartementen) in die gemeente in dat jaar
  5. 4 gevels: de mediaan van de verkoopprijs van alle huizen met vier gevels (open bebouwing) in die gemeente in dat jaar
  6. appartementen: de mediaan van de verkoopprijs van alle appartementen in die gemeente in dat jaar

Notatie getallen: alle getallen zijn gehele getallen. Het scheidingsteken voor de duizendtallen is de komma. Als een gegeven ontbreekt, dan mag je veronderstellen dat er in dat jaar geen huizen van dat type in die gemeente verkocht zijn.

Databestand

Encoding

Het databestand is een csv-bestand bewaard vanuit MS-Excel. Bij het openen in Python moet je specifiëren dat de encoding 'utf-8-sig' is.

f = open('NL_immo_vlaanderen.csv', 'r', encoding='utf-8-sig')
            

Programma debuggen

Je kan voor deze oefening de Python Tutor (na indienen op Dodona) niet gebruiken aangezien deze geen toegang heeft tot de bestanden. Als je de oefening wil debuggen, zal je deze lokaal moeten maken in PyCharm of in een Jupyter Notebook. Je moet dan het bestand downloaden en bewaren in dezelfde map als je .py of .ipynb bestand.

Je kan het bestand hier downloaden: NL_immo_vlaanderen.csv1

Opgave

 

Bron: https://statbel.fgov.be/nl/themas/bouwen-wonen/vastgoedprijzen#figures