Wijze raad

Deze appendix bevat de antwoorden bij de meeste opgaves.

Het is zinloos om deze antwoorden te bekijken als je niet zelf intensief hebt geprobeerd de opgaves op te lossen. Je kunt alleen programmeren leren door het te doen. Gebruik deze antwoorden alleen om ze te vergelijken met je eigen oplossingen, of als een laatste redmiddel als je geen idee hebt over hoe je een probleem moet aanpakken. Maar als je een probleem niet kunt oplossen, is het meestal beter om er een eerder deel van de cursus1 op na te slaan om informatie op te zoeken die je niet hebt begrepen of vergeten bent.

Vaak zijn de antwoorden die ik geef slechts één van vele mogelijkheden om een opgave op te lossen. Als jij een andere manier hebt gevonden, kan dat best correct zijn, maar zorg ervoor dat je je oplossingen uitgebreid test om er zeker van te zijn dat ze correct zijn.

Bedenk dat, hoewel de antwoorden die ik geef meestal efficiënt zijn, efficiëntie niet een hoofddoel is wanneer je code schrijft. Je hoofddoel is om code te schrijven die een probleem oplost, en pas als dat gelukt is, moet je overwegen of de oplossing efficiënter gemaakt kan worden. Leesbaarheid en onderhoudbaarheid zijn veel belangrijker dan efficiëntie.12

Ik wil de volgende punten expliciet onder de aandacht brengen:

  1. De Programmeursleerling3 - Pieter Spronck 4