Schaakzetten worden vaak genoteerd zodat een partij nagespeeld kan worden. Bij officiƫle partijen is het zelfs verplicht om te noteren. Hiervoor zijn voorgedrukte papiertjes waar links de witte zetten worden genoteerd en rechts de zwarte zetten. Door de nummering te volgen die op de papieren staan weet je altijd bij welke zet je bent. Veel schakers gebruiken een zogenaamd notatieboekje, waar een redelijk aantal van deze papieren zitten, zodat ze hun partijen van 1 seizoen handig bij elkaar kunnen houden.

Spaanse verdediging
Spaanse verdediging

Spaanse verdediging.

Lange Notatie

Deze notatie heeft het volgende formaat: (het stuk dat je zet)(het veld waar het stuk vandaan komt)-(het veld waar het stuk heen gaat). De stukken kort je af tot de volgende letters:

Enkele willekeurige voorbeelden van zetten kunnen dus zijn: e2-e4 (als je niets ziet staan is het dus met de pion) of Df2-b6. Even kijken wat het verschil is met de korte notatie.

Korte notatie

De korte notatie zegt niet waar het stuk vandaan kwam, maar alleen waar het stuk heen gaat, en is daarom korter. Ook wordt het streepje (koppelteken) bij een gewone zet weggelaten. Dezelfde zetten zouden dan zijn: e4 of Db6.

Waar je bij korte notatie goed op moet letten zijn situaties waar 2 dezelfde stukken naar hetzelfde veld kunnen. Gelukkig houden we daar in deze oefening geen rekening mee. Ook zijn er nog symbolen voor het slaan, een rokade enz. Ook met deze tekens houden we geen rekenening in deze oefening.

Zo is de notatie voor de Spaanse verdediging 1.e4 e5 2.Pf3 Pc6 3.Lc4

Opgave

In deze oefening verwerk je een tuple van minstens 1 schaakzet. Je controleert of de tuple bestaat uit geldige schaakzetten volgens de korte notatie.

Voorbeeld

>>> geldige_zet('De5')
True
>>> geldige_zet('LYKFB')
False
>>> geldige_zet('c8')
True

>>> geldige_zetten(('f8', 'XZJM', 'Pa3', 'Pf3'))
False
>>> geldige_zetten(('Ta1', 'e5', 'h8', 'f7', 'Db7', 'Lg3'))
True

Bronnen

Schaakzone (2018). 1