Achtergrond:
Van de Body Mass Index heb je wellicht al gehoord, maar wist je ook dat het een Belgische uitvinding is? Adolphe Quetelet bedacht het in de negentiende eeuw. Hij zocht naar verbanden tussen de lengte en de massa van soldaten. Hij zocht dus een manier om, op populatieniveau, aan statistiek te kunnen doen. Quetelet had dus nooit de bedoeling dat deze index gebruikt zou worden op individueel niveau of dat deze een normatief karakter zou krijgen.
Gegeven:
Bereken de BMI. De Body Mass Index bereken je door de massa in kilogram te delen door je lengte in meter in het kwadraat.
Disclaimer:
Heb jij een BMI tussen 18,5 en 25? Dan betekent dat niet automatisch dat je evenwichtig eet en voldoende beweegt. Het omgekeerde geldt ook: mensen met (licht) overgewicht eten niet per definitie ongezond. Fixeer je dus niet op je BMI of het getal op de weegschaal. Besteed in de eerste plaats aandacht aan evenwichtige voeding, beweeg voldoende en beperk lang stilzitten. De tips bij de voedings- en bewegingsdriehoek helpen je op weg.
De BMI is bruikbaar voor mensen tussen 19 en 59 jaar (behalve bij zwangerschap en borstvoeding). Voor kinderen en jongeren wordt beroep gedaan op groeicurven en bestaan er aangepaste BMI-tabellen.
Opgave:
Robbe heeft een massa van 60.2 kilogram en is 1.78m groot. Schrijf een programma dat als invoer vraagt naar de massa en naar de lengte. Als uitvoer print het programma de BMI en de bijhorende classificatie naar het scherm.