Een numeroniem is een woord waarin getallen gebruikt worden als manier om het woord af te korten.

Eén specifieke manier om dit te doen is door alle letters tussen de eerste en de laatste letter van het woord te vervangen door een getal dat aangeeft hoeveel letters er werden weggelaten, zoals in het numeroniem i18n dat staat voor internationalization. Deze vorm van afkortingen noemt men alfanumerieke acroniemen, alfanumerieke afkortingen of numerieke samentrekkingen.

i18n
i18n (internationalization)

Meer algemeen staat elk getal in het numeroniem voor het aantal letters dat op die positie werd weggelaten. Op die manier is se7en een numeroniem voor semicitizen en is R2D2 een numeroniem voor random.

Opgave

Voorbeeld

>>> numeroniem('internationalization')
'i18n'
>>> numeroniem('TAKEDOWN')
'T6N'
>>> numeroniem('Random')
'R4m'
>>> numeroniem('DNA')
'DNA'

>>> sjabloon('i18n')
'i..................n'
>>> sjabloon('TAK3N')
'TAK...N'
>>> sjabloon('R2D2')
'R..D..'
>>> sjabloon('se7en')
'se.......en'

>>> isnumeroniem('i18n', 'internationalization')
True
>>> isnumeroniem('TAK3N', 'TAKEDOWN')
False
>>> isnumeroniem('R2D2', 'Random')
True
>>> isnumeroniem('se7en', 'semicitizen')
True

Epiloog

Volgens Tex Texin1 was S12n het allereerste alfanumerieke acroniem — het emailadres dat door een systeembeheerder van Digital Equipment Corporation (DEC) werd gegeven aan medewerker Jan Scherphuizen omdat zijn familienaam te lang was om als accountnaam te gebruiken. Tegen 1985 begonnen heel wat collega's die Jans' naam onuitspreekbaar vonden naar hem te verwijzen als S12n (ess-twelve-en). Het gebruik van dit soort numeroniemen werd gaandeweg onderdeel van de bedrijfscultuur van DEC.

obfuscation

Epiloog

Professor Donald Knuth — de ontwikkelaar van de opmaaktaal $$\TeX$$2 voor teksten en wiskundige formules — kreeg ooit de vraag of hij een favoriet wiskunderaadseltje had. Hij stapte naar een bord, pakte een krijtje en schreef er het volgende op:

raadsel van Knuth
Wat is het volgende waarmee je deze rij kan aanvullen?

"Wat is het volgende?" vroeg hij.

Epiloog

Hawking
Intelligence is the ability to adapt to change. (Stephen Hawking)