Ondanks het feit dat schapen en geiten sterk op elkaar lijken en met elkaar kunnen gekruist worden, behoren ze tot verschillende geslachten binnen de subfamilie van de Caprinae1 van de familie Bovidae2. Geiten behoren tot het geslacht Capra3 en bezitten 60 chromosomen, terwijl schapen tot het geslacht Ovis4 behoren en maar 54 chromosomen hebben. Door dit verschil in chromosomen zal een paring tussen een schaap en een geit in de meeste gevallen tot een doodgeboren nageslacht leiden. Praktijkvoorbeelden suggereren echter dat een nakomeling levensvatbaar kan zijn, hoewel het zonder DNA-onderzoek niet uit te sluiten is of het een chimaera betreft.

Het jong van een vrouwtjesschaap (ooi) en een geitenbok noemt men een gaap. Het jong van een geitenvrouwtje (sik) en een mannetjesschaap (ram) noemt men een scheit. Beide combinaties leken onvruchtbaar, maar op 29 december 2012 werden in Nederland twee lammetjes geboren uit een bevruchting door een gaap. Analoog noemt men de kruising van een mannetjesleeuw (Panthera leo) met een tijgerin (Panthera tigris) een lijger. Een lijger heeft dus ouders van verschillende soorten uit hetzelfde genus.

koppel lijgers
Een koppel lijgers in het Everland Amusement Park in Zuid-Korea, met links het vrouwtje en rechts het mannetje.

Opgave

Schrijf twee functies die helpen om namen te verzinnen voor het nageslacht na kruising van twee soorten:

In onderstaande editor waar je een oplossing voor de opgave kan indienen, hebben we reeds een skelet opgemaakt voor de broncode. Bekijk zeker ook de video over test-driven development5 om te leren werken met doctests. Hierdoor zal je de laatste twee statements begrijpen in het skelet van de broncode, en de rol die daarbij gespeeld wordt door de docstrings die we in het skelet reeds gedefinieerd hebben voor de gevraagde functies.

Voorbeeld

>>> splitsing('schaap')
('sch', 'aap')
>>> splitsing('geit')
('g', 'eit')

>>> kruising('schaap', 'geit')
('scheit', 'gaap')
>>> kruising('leeuw', 'tijger')
('lijger', 'teeuw')
>>> kruising('hond', 'kat')
('hat', 'kond')

Bronnen