Muay Thai of thaiboksen is een oude vechtsport die al eeuwen in Thailand wordt beoefend en die daar nog steeds razend populair is. Het huidige Muay Thai is indirect afkomstig uit de gewapende vechtkunst Krabi Krabong. Wanneer een Krabi Krabong vechter zijn wapens niet meer had, kon hij zijn acht lichaamsdelen als dodelijke wapens gebruiken. Deze stijl wordt Muay Boran genoemd. Vanuit het dodelijke Muay Boran (oude boksen) is het huidige wedstrijdgerichte Muay Thai ontstaan.

Muay Thai
Twee Thaise jongens voeren de typische rituele dans uit die voorafgaat aan een Muay Thai wedstrijd.

Bij thaiboksen — waarin op het eerste gezicht alles lijkt te zijn toegestaan — is men echter toch wel gebonden aan regels. Toegestaan is het gebruik van vuisten, ellebogen, knieën en benen. De techniek van het gebruik van de vuisten is ongeveer gelijk aan die in het boksen. Het verschil zit hem in het gebruik van de knieën, ellebogen en benen. Veel van de oude Muay Boran technieken zijn echter niet langer toegestaan tijdens wedstrijden omdat deze gewoonweg te dodelijk zijn.

Muay Thai gebruikt gewichtsklassen om thaiboksers in te delen naar hun lichaamsgewicht. In wedstrijden en competities boksen twee mensen uit dezelfde gewichtsklasse tegen elkaar. De hoogste klasse kent geen bovengrens en wordt superzwaargewicht genoemd. Boksers kunnen nooit in een gewichtsklasse uitkomen waarvan het maximale gewicht lager is dan hun eigen gewicht, maar ze kunnen steeds in een hogere klasse dan hun eigen gewichtsklasse (de laagste klasse waarin ze wel nog zijn toegelaten) uitkomen. Het professioneel boksen kent de volgende gewichtsklassen, met tussen haakjes de Engelse benaming:

gewichtsklasse tot (kg)
superzwaargewicht (super heavyweight) -
zwaargewicht (heavyweight) 99,79
cruisergewicht (cruiserweight) 86,18
lichtzwaargewicht (light heavyweight) 79,38
supermiddelgewicht (super middleweight) 76,20
middelgewicht (middleweight) 72,57
superweltergewicht (super welterweight) 69,85
weltergewicht (welterweight) 66,68
superlichtgewicht (super lightweight) 63,50
lichtgewicht (lightweight) 61,23
supervedergewicht (super featherweight) 58,97
vedergewicht (featherweight) 57,15
superbantamgewicht (super bantamweight) 55,34
bantamgewicht (bantamweight) 53,52
supervlieggewicht (super flyweight) 52,16
vlieggewicht (flyweight) 50,80
lichtvlieggewicht (light flyweight) 48,99

Invoer

Eén enkele regel met het gewicht $$g \in \mathbb{R}$$ van een professionele bokser (in kg).

Uitvoer

Eén enkele regel met de tekst Gewichtsklasse: gevolgd door een spatie en de Nederlandse naam van de laagste gewichtsklasse waarin de bokser kan uitkomen.

Voorbeeld

Invoer:

57.23

Uitvoer:

Gewichtsklasse: supervedergewicht

Voorbeeld

Invoer:

72.53

Uitvoer:

Gewichtsklasse: middelgewicht