Het getal van Ohnesorge1 \(\text{Oh}\) is een getal dat aangeeft of een vloeistof eenvoudig, of juist lastig is om te verstuiven.

Men kan dit getal berekenen via de formule:

\[\text{Oh} = \dfrac{\eta}{\sqrt{\rho\cdot d\cdot \sigma}}\]

Waarbij eta \(\eta\) staat voor de viscositeit (stroperigheid) van de vloeistof ( in kg/(m·s) ), rho \(\rho\) de massadichtheid van de vloeistof ( in kg/m³ ), \(d\) de diameter van de vloeistofdruppels ( in m ) en tot slot sigma \(\sigma\) de oppervlaktespanning ( in N/m ).

Een inkjetprinter kan bijvoorbeeld enkel werken met vloeistoffen waarvan het getal van Ohnsorge tussen 0,1 en 1,0 ligt.

Inktdruppels bij een inkjetprinter.

Inktdruppels bij een inkjetprinter.

Opgave

Schrijf een programma dat de naam van de vloeistof vraagt en vervolgens in volgorde de viscositeit, de massadichtheid, de diameter (in μm) en de oppervlaktespanning.

Tot slot berekent het programma het getal van Ohnesorge en geeft het dit weer op een specifieke manier. Het getal wordt weergegeven op 3 cijfers na de komma.

Voorbeeld

Voor printerinkt met een viscositeit van 0.015 kg/(m·s), massadichtheid 920 kg/m³, diameter 50 μm en oppervlaktespanning van 0.029 N/m verschijnt er:

Het Ohnsorge getal van kleine druppels printerinkt is 0.411.

Tips

  • Vergeet niet de diameter om te zetten van μm naar m;
  • Om bij de weergave op het scherm het eindpunt aan het getal vast te plakken kan je gebruik maken van str() (om een getal om te zetten naar tekst) en + (om te concateneren - tekst samenvoegen - zonder spatie).