Inleiding data

De dataset waarmee wij zullen werken is een deel van de Portal Project Database (Meer info: https://portal.weecology.org/). In dit project worden kleine dieren geobserveerd in de Chihuahuawoestijn in het zuiden van Arizona (VS). Deze studie probeert om de invloed van knaagdieren op plantengroei op te volgen over een zeer lange termijn (het project loopt sinds 1977). Er zijn 24 ‘plots’ (stukjes land) die geobserveerd worden. De dataset bevat drie tabellen: plots, species en surveys.

De tabel surveys bevat 35 549 records van dieren die geobserveerd werden van 1977 tot 2002. De grootte, het gewicht, de locatie (plot) en de tijd worden genoteerd samen met het geslacht en een species_id. Deze laatste is een afkorting van twee letters die een bepaalde soort aanduidt.

De tabel species linkt elke afkorting aan een taxa, genus en soort. Hiermee kunnen we bijvoorbeeld zien dat BA staat voor Amerikaanse dwergmuis (Baiomys taylori) en dat dit een knaagdier is.

Ten slotte vind je in de plots tabel de informatie over de plots. De plots hebben verschillende soorten ‘enclosures’. Elk veld heeft een hek waarin poorten zitten met verschillende groottes. Hiermee kunnen bepaalde diersoorten op sommige plots wel aanwezig zijn en op andere niet. De plots kunnen dus met elkaar vergeleken worden op deze manier.

Onderstaande figuur geeft een overzicht van deze tabellen (ook een schema genoemd). Dit schema kan je altijd terug zien door op het icoon rechts te klikken (dit icoon is beschikbaar in elke oefening).

Database schema

Database schema

Gebruik van Dodona

Binnen Dodona kan je rechstreeks queries schrijven. Intern zijn deze reeds geprogrammeerd om uitgevoerd te worden op de juiste databank. De correcte query is ook intern beschikbaar en Dodona kan dus jouw output vergelijken met de juiste oplossing. Als je oplossing verkeerd is dan krijg je een vergelijking van jouw output met de gewenste output.

Stel nu dat er gevraagd wordt om de eerste tien rijen uit surveys te selecteren. Dit kan via volgende query:

SELECT * FROM surveys LIMIT 10;

Je kan dit eens testen door deze query te kopieren in het onderstaande vak en dan op de wit-oranje pijl te klikken om in te dienen. Je krijgt dan een scherm dat je code correct is.

Als je LIMIT 10 veranderd naar bijvoorbeeld LIMIT 20 dan kan je zien wat je krijgt als je oplossing fout is. Merk ook op dat je alle oplossingen die je ingediend hebt kan herbekijken.