👀 Voorbeeld - De tolk 🗣️

Bij een live-uitzending of een persconferentie zie je vaak een tolk die uitbeeldt wat er in de uitzending gezegd wordt, om dit ook verstaanbaar te maken voor doven en slechthorenden. Een compiler doet eigenlijk iets gelijkaardigs: duidelijk maken aan de computer wat er geprogrammeerd wordt.

👀 Voorbeeld - Boterhammen smeren 🍞

Voor een computer is het belangrijk dat de instructies die hij moet uitvoeren niet ambigu zijn: er mogen geen meerdere betekenissen mogelijk zijn. Ook in andere toepassingen en voorbeelden is de eenduidigheid van instructies van belang, bijvoorbeeld bij boterhammen smeren. Google maar eens “exact instruction challenge”.

👀 Voorbeeld - Het verslaggevingswiel 🛞

In Cambodja en Thailand worden diagnoses van zieke inwoners doorgebeld van het gezondheidscentrum naar de administratieve dienst van het district waar ze wonen. In dit proces gaat er vanalles mis: details gaan verloren, mensen weten niet hoe ze een sms moeten sturen, er is geen ondersteuning voor Khmerse (officiële taal Cambodja) en Thaise karakters.

De oplossing die bedacht werd, was het loskoppelen van de syntaxis en het medium (telefoon). Het zogenaamde verslaggevingswiel bestaat uit drie cirkels die onafhankelijk van elkaar kunnen ronddraaien. Links kan je gezondheidsmedewerker de dag van de maand kiezen, de ziekte, en het aantal te rapporteren gevallen. Rechts verschijnt er op dezelfde hoogte een code van 9 cijfers. De medewerker belt nu naar een meldpunt en geeft simpelweg de 9 cijfers in.

Voor een meer uitgebreid verslag van dit verhaal, neem je best eens een kijkje op IT without software1.