Je biologische klok — of circadiaanse klok van het Latijnse circa voor ongeveer en dies voor dag — is een biologisch ritme waarvan de cyclus ongeveer één dag duurt. Deze klok wordt gereguleerd door processen in de hersenen die reageren op de tijd dat je reeds wakker bent en de wisselingen tussen licht en donker. 's Nachts reageert je lichaam op het gebrek aan daglicht door het aanmaken van melatonine, een hormoon waarvan je slaperig wordt. Overdag zet het zonlicht je hersenen ertoe aan om de aanmaak van melatonine te blokkeren, waardoor je je wakker en alert voelt.

De interne klok van de mens kan door verschillende factoren verstoord worden: nachtwerk, reizen over verschillende tijdszones of onregelmatige slaappatronen. Dit kan ervoor zorgen dat je je groggy, gedesoriënteerd of slaperig voelt op momenten waarop dit ongelegen komt. De productie van melatonine kan ook verstoord raken bij gebrek aan zonlicht gedurende de dag of overmatige blootstelling aan kunstlicht tijdens de nacht, en dan vooral het licht van elektronische apparaten zoals tv's, computers, tablets en mobiele telefoons.

Je zou kunnen vermoeden dat als je eenmaal naar bed bent gegaan, je weldra in een diepe slaap valt die zowat de hele nacht aanhoudt, en in de ochtend overgaat in een lichte slaap totdat het moment van opstaan is aangebroken. De slaapcyclus is echter een stuk gecompliceerder dan dat. Tijdens de nacht volgt je slaap een voorspelbaar patroon, dat heen en weer beweegt tussen een diep slaap en meer alertere momenten waarin je aan het dromen bent (REM slaap). De fasen van de REM slaap en niet-REM slaap vormen samen een volledige slaapcyclus. Elke slaapcyclus duurt typisch zo'n 90 minuten, en herhaalt zich idealiter vier tot zes keer tijdens de nacht. Hoe lang je doorbrengt in elke slaaptoestand wijzigt naarmate de nacht vordert. Het grootste gedeelte van de diepe slaap komt bijvoorbeeld voor tijdens het eerste deel van de slaap. Verder in de slaap worden de periodes van de REM slaap langer, afgewisseld met fase2 slaapperiodes. Dit verklaart waarom je eerder wakker wordt in de vroege uurtjes, als je gevoelig bent aan wakker worden in het midden van de nacht, eerder dan dat het zich voordoet kort nadat je bent ingeslapen.

hypnogram
Hypnogram dat de slaapcyclus weergeeft tussen middernacht en 06:30 's morgens, met een diepe slaap in het vroege stadium van de slaap. Er is een verhoogde REM-slaap (rapid eye movement) vlak voor het ontwaken.

Zelfs wanneer je van een lange slaap hebt genoten, kan het toch moeilijk zijn om uit bed te komen wanneer de wekker afgaat temidden een diepe slaapfase (fase 3). Als je het opstaan minder pijnlijk wilt maken — of als je weet dat je maar korte tijd kunt slapen — probeer je wekker dan zo in te stellen dat je een veelvoud van 90 minuten slaapt, aangezien dit de lengte is van een gemiddelde slaapcyclus. Als je bijvoorbeeld om 22:00 naar bed gaat, zet dan je alarm om 05:30 (na zevenenhalf uur slaap) eerder dan om 06:00 of 06:30. Het zou wel eens kunnen dat je je om 05:30 veel uitgeruster voelt dan wanneer je nog een half uur of een uur was blijven doorslapen, omdat je dan opstaat op het einde van een slaapcyclus wanneer je lichaam en hersenen toch al dicht bij een waaktoestand waren. Er zijn zelfs ook al mobiele apps1 beschikbaar die heel nauwkeurig je slaapcycli opvolgen, en op basis daarvan bepalen wanneer de wekker best afgaat.

Invoer

De invoer bestaat uit vier natuurlijke getallen, elk op een afzonderlijke regel. De eerste twee getallen stellen het uur en de minuut voor van het tijdstip waarop je in slaap valt (of denkt te vallen), en de laatste twee getallen stellen het uur en de minuut voor van het tijdstip waarop je ten vroegste wilt opstaan. Beide tijdstippen worden uitgedrukt volgens een 24-uursklok, dus met uren tussen 0 en 23 en minuten tussen 0 en 59.

Uitvoer

Als uitvoer moet je een regel uitschrijven met het ideale tijdstip om op te staan. Dit is het eerstvolgende tijdstip vanaf het tijdstip waarop je ten vroegste wilt opstaan, dat je een slaapduur oplevert die een veelvoud is van 90 minuten. Dit tijdstip moet worden uitgedrukt op een 24-uursklok, dus met uren tussen 0 en 23 en minuten tussen 0 en 59. De uren en minuten van het tijdstip moeten van elkaar gescheiden worden met een dubbelpunt, en beide getallen moeten weergegeven worden met twee cijfers door indien nodig een voorloopnul aan het getal toe te voegen.

Voorbeeld

Invoer:

22
37
6
0

Uitvoer:

06:07