Naast dit boek zul je af en toe een Python referentie willen raadplegen. Dat gaat het gemakkelijkste via Internet. Zoek op “Python” met een korte omschrijving van wat je wilt, en je zult meteen links vinden die rechtstreeks naar de Python handboeken leiden (ze zijn te vinden op http://docs.python.org1). Je kunt zelfs links vinden naar sites waarbij iemand precies uitlegt hoe je een programmeerprobleem oplost. Hoewel zulke sites heel prettig zijn als je Python problemen probeert op te lossen in de praktijk, leer je er weinig van. Dus ik raad je aan dit soort sites te vermijden zolang je aan het leren bent.

Wanneer je Python installeert, wordt er meestal ook een handboek geïnstalleerd in een Doc folder onder de Python folder. Die kun je gebruiken als je niet met Internet verbonden bent.

Als je nog een boek wilt gebruiken naast dit boek, en je hebt geen problemen met Engels, dan beveel ik het klassieke boek Think Python: How to Think Like a Computer Scientist van Allen B. Downey aan, gratis verkrijgbaar via http://greenteapress.com/wp/2. Een Python 3 versie van dit boek is sinds 2016 beschikbaar. Het grootste verschil met mijn boek wat betreft inhoud is dat mijn boek meer opgaves bevat, meer gericht is op mensen voor wie programmeren volledig nieuw is, en een aantal belangrijke onderwerpen bespreekt die Downey weglaat, zoals een uitgebreide bespreking van bestandsverwerking.

Naast dit boek en soortgelijke boeken, bestaan er ook open video cursussen. Zelf geloof ik niet dat je goed kunt leren programmeren door naar een video te kijken. De enige manier om te leren programmeren is het te doen.

In dit boek heb ik ook een lijst met veelvoorkomende problemen die je kunt tegenkomen bij het schrijven en draaien van Python programma’s, en mogelijke oplossingen voor deze problemen, opgenomen in appendix 29).