Op 6 augustus 2012 landde de rover Curiosity in de Gale krater1 op Mars als deel van de Mars Science Laboratory (MSL) missie van NASA. Op vandaag (20 juni 2016) duurt de missie van Curiosity op het Marsoppervlak reeds 1377 sol (1414 dagen).

curiosity
Zelfportret van Curiosity aan de voet van Mount Sharp (6 oktober 2015).

De term sol wordt door astronomen gebruikt om de duur van een zonnedag op Mars aan te duiden. Een gemiddelde Marsdag — of sol — duurt 24 uren, 39 minuten en 35,244 seconden.

Het ogenblik waarop een landingsmodule het oppervlak van Mars bereikt, wordt gebruikt als referentiepunt om de duur van de missie te bepalen. Dit referentiepunt wordt "sol 0" genoemd, waardoor eenvoudigweg het aantal verstreken Marsdagen (sol) sinds de landing kan geteld worden.

Invoer

Een natuurlijk getal dat een aantal Marsdagen (sol) uitdrukt.

Uitvoer

Het gegeven aantal sol uitgedrukt in Aardse dagen, uren, minuten en seconden. Bij deze omzetting moet gebruikgemaakt worden van het feit dat 1 sol gelijk is aan 24 uren, 39 minuten en 35,244 seconden. Het formaat waarin de uitvoer moet uitgeschreven worden, kan afgeleid worden uit onderstaand voorbeeld. Hierbij moeten alle waarden als natuurlijke getallen uitgeschreven worden, en moet afkapping gebruikt worden om het aantal seconden uit te drukken als een natuurlijk getal.

Voorbeeld

Invoer:

1377

Uitvoer:

1377 sol = 1414 dagen, 20 uren, 31 minuten en 23 seconden

Epiloog

In een vroeg stadium van de voorbereiding voor de Mars Exploration Rover (MER) missie bedachten teamleden van NASA de term yestersol om te verwijzen naar de vorige Marsdag (de Mars-versie van yesterday). Tegen de tijd van de eigenlijke lancering in 2003 werd de term reeds vrij breed gebruikt binnen de organisatie, en werd hij ook opgepikt door de pers. Andere neologismen die ingeburgerd raakten, zijn onder meer tosol (voor today op Mars) en drie Martiaanse versies van tomorrow: nextersol, morrowsol en solmorrow. Ontwerpers bij NASA bedachten in 2012 ook de term soliday om te verwijzen naar vrije dagen ten gevolge van de synchronisatie van planetaire schema's. Na de recente mondialisering van het festival2 blijft het voorlopig echter nog even wachten op de eerste editie van Solmorrowland.

Solmorrowland
The Key to Happiness (Tomorrowland, edition 2014): At Tomorrowland & DreamVille we celebrate life. We unite hearts from all over the world. One world, one heart. Because we know the heart is the most powerful energy source in the world, we are able to create the power to make this world a better place. More love more happiness.