Het alfabet bestaat uit 26 karakters, terwijl het toetsenbord van een mobiele telefoon of een GPS doorgaans veel minder toetsen bevat. Om op dergelijke toestellen toch makkelijk woorden te kunnen intoetsen, werd oorspronkelijk gebruikgemaakt van de zogenaamde MultiTap techniek.

Het principe is eenvoudig: op elke toets worden drie of meer letters afgebeeld (2=ABC, 3=DEF, 4=GHI, 5=JKL, 6=MNO, 7=PQRS, 8=TUV, 9=WXYZ). Om de gewenste letter te krijgen, moet je de toets waarop de letter wordt afgebeeld één of meer keer indrukken, afhankelijk van de positie van de letter op de toets. Stel dat je bijvoorbeeld de letter A wilt typen, dan moet je één keer op toets 2 drukken. Wil je echter een B typen, dan moet je twee keer kort na elkaar op toets 2 drukken. Om na elkaar twee letters te typen die op dezelfde toets worden afgebeeld, moet de gebruiker een korte pauze inlassen alvorens dezelfde toets opnieuw in te drukken.

MultiTab toetsenbord
De schikking van de letters op de toetsen van een GSM-toestel.

De T9 techniek is een verbetering op MultiTap die werd ontwikkeld door Tegic Communications. De naam van de techniek staat voor Tekst op 9 toetsen, en wordt ook predictive text genoemd. In tegenstelling tot MultiTap moet je bij T9 slechts één keer op de toets drukken van de letter die je nodig hebt. Wil je bijvoorbeeld de tekst Hallo intypen, dan druk je achtereenvolgens één keer op de volgende toetsen: 4 (GHI), 2 (ABC), 5 (JKL), 5 (JKL) en tenslotte 6 (MNO). Het T9-systeem zal daarna in het ingebouwde woordenboek zoeken naar alle mogelijke woorden die met deze cijfercombinatie kunnen gevormd worden. Indien er meerder mogelijkheden zijn, dan moet de gebruiker het bedoelde woord uit de lijst kiezen. Dit werkt doorgaans een stuk sneller dan het kiezen van de individuele letters via MultiTap. Twee woorden die corresponderen met dezelfde cijfercombinatie worden GSMoniemen genoemd.

Opgave

Voorbeeld

>>> T9('Hallo')
'42556'
>>> T9('aanbod')
'226263'
>>> T9('bamboe')
'226263'

>>> GSMoniemen('aanbod', 'bamboe')
True
>>> GSMoniemen('maandag', 'vrijdag')
False

Epiloog

Woorden met verschillende betekenissen maar die op dezelfde manier uitgesproken worden zijn homofonen1.

Woorden met verschillende betekenissen maar die op dezelfde manier geschreven worden zijn homoniemen2.

Maar bij mijn weten bestaat er geen term voor woorden met verschillende betekenissen maar die op dezelfde manier getypt worden op het toetsenbord van een telefoon. Het eerste neologisme dat in me opkwam was de term gsmoniem, maar misschien kan je zelf nog betere termen verzinnen. Creatieve studenten stuurden me alvast de volgende voorstellen door:

term uitleg
padoniem naar analogie met synoniem, maar met een verwijzing naar het toetsenbord (pad) van de telefoon
tekstoniem naar analogie met synoniem, maar met een verwijzing naar het feit dat dezelfde tekst moet ingetypt worden
homonum naar analogie met homoniem, maar met een knipoog naar de nummers die moeten ingetypt worden