Python is een universele programmeertaal. Dat betekent dat je het kunt gebruiken voor alles wat je maar met een programmeertaal zou willen of kunnen doen. Mag je dan concluderen dat als je eenmaal Python beheerst, je nooit meer een andere taal hoeft te leren?

Het antwoord is dat dat afhangt van wat je wilt bereiken. Python kun je inderdaad voor alles gebruiken, maar het is niet voor alles het meest geschikt. Bijvoorbeeld, game ontwikkelaars gebruiken meestal C++ of C#, omdat die talen heel snelle programma’s opleveren, en snelheid is van groot belang voor games. Mensen die complexe statistische berekeningen moeten doen hebben ook hun eigen talen. Soms moet je programma’s schrijven die moeten samenwerken met andere programma’s die in een specifieke taal geschreven zijn, en moet je ook die taal gebruiken. En voor sommige programmeertaken zijn talen met een andere filosofie tot het schrijven van code het meest geschikt.

Samenvattend heeft Python op zich geen beperkingen, maar zijn voor specifieke problemen specifieke andere talen geschikter. Dat gezegd hebbende, voor de meeste mensen is kennis van Python voldoende om alles te doen wat nodig is voor hun studie of beroep. Daarbij komt dat als je eenmaal Python beheerst, je een sterke basis hebt om andere talen te leren. Daarom denk ik dat Python uitermate geschikt is om beginnelingen te leren programmeren.