Soorten getallen en tekst

Een computer kan omgaan met heel wat verschillende soorten gegevens. Werken we met gegevens binnen Python, dan zal Python zelf bepalen welke soort gegevens het zijn, bijvoorbeeld een getal of een stukje tekst. Toch is het zeer nuttig om enkele datatypes beter te leren kennen.

Gehele getallen

Het belangrijkste datatype zijn ongetwijfeld de gehele getallen, in het Engels noemt men dit integers. Met behulp van de functie type() kan je gemakkelijk achterhalen wat het type van een gegeven of variabele is. In het onderstaande codevoorbeeld wordt het getal 5 opgeslagen in de variabele x. In Minecraft zou je dit als volgt doen:

variabele

Een variabele definiëren in Minecraft Education Edition

Maak nu een nieuwe Repl aan en probeer het volgende stukje code uit:

x = 5
print( type( x ) )

Je merkt dat x van het type int is.

Opgelet

De naam van een variabele mag geen spaties of eigenaardige karakters bevatten. De naam geheel getal is dus niet geldig voor een variabele, wel toegelaten is geheel_getal.

Gebruik bij het programmeren steeds variabelen. Stel dat je de oppervlakte van een kubus met zijde 3 moet berekenen. Doe dan als volgt:

zijde = 3
oppervlakte_kubus = 6 * zijde * zijde
print( oppervlakte_kubus )

Door in de berekeningen de variabele zijde te gebruiken, kan het programma eenvoudig aangepast worden op de oppervlakte van een kubus met zijde 5 te bepalen. Het volstaat dan om de eerste regel aan te passen naar zijde = 5

Kommagetallen

Kommagetallen, of floating-point numbers, zorgen voor een computer al meteen een probleem. Een computer kan moeilijk overweg met getallen die een onbegrensde decimale vorm hebben. Probeer het volgende stukje code uit, merk hierbij op dat komma’s in Python met behulp van een punt geschreven worden.

x = 3.5
print( type( x ) )

Je merkt dat x van het type float is.

Merk op dat ook indien een deling geheel is, Python dit toch als een kommagetal behandelt. Beschouw het volgende voorbeeld:

x = 18/3
print( x )
print( type( x ) )

Door de manier waarop Python floats opslaat, kunnen bepaalde getallen niet precies vastgelegd worden. Probeer bijvoorbeeld eens:

print( (431 / 100) * 100 )

Wat merk je op?

Booleaanse waarden

Booleaanse waarden worden in wiskunde verder onder de loep genomen, het is een datatype dat enkel de waarde True of False kan aannemen en wordt vooral gebruikt bij het maken van keuzes.

x = True
print( type( x ) )

Je merkt dat x van het type bool is.

Dit type is vooral belangrijk indien we bepaalde voorwaarden willen controleren.

x = 5
print( x > 0 )

Tekst

Een reeks tekens of tekst noemt men in het Engels een string. Werk je met tekst dan moet je de tekens steeds tussen aanhalingstekens ' plaatsen.

x = 'Expecto patronum!'
print( type( x ) )

Je merkt dat x van het type str is.

Een getal hoeft niet altijd van het type integer zijn. Zo heeft het bijvoorbeeld weinig zin om een huisnummer op te slaan als een geheel getal. Logischer is in dit geval:

huisnummer = '7'
print( type( huisnummer ) )

Let op dat je variabelen niet tussen aanhalingstekens plaatst. Onderstaande code maakt het verschil duidelijk.

x = 5
print( x )
print( 'x' )

Datatypes casten

Het kan nuttig zijn om gegevens naar een ander datatype om te zetten. Daarvoor bestaan de functies int(), float() en str(). Beschouw bijvoorbeeld:

x = int( 18/3 )
print( x )
print( type(x) )

Opgave

Onderstaande code bevat verschillende fouten. Pas deze aan zodat van het getal a eerst het dubbele en daarna het kwadraat op het scherm weergegeven wordt.