Vraag 8: Effect van dosis na correctie voor gewicht (leesopdracht)

We observeren dat het effect van de dosis ook bij de goudvissen significanter is na correctie voor gewicht. Hierbij geldt dezelfde redenering als bij het model met enkel goudvissen (herhaling):

  1. Dat is logisch want uit de data-exploratie bleek dat gewicht geassocieerd was met de overleving. Wanneer we een extra variabele opnemen in het model die veel van de variabiliteit in de uitkomstvariabele kan verklaren, zal de residuele variabiliteit afnemen, waardoor de standaard errors op de parameterschatters sterk af kunnen nemen.

  2. Bovendien observeerden we in de patronen van gewicht en dosis, gewicht en overlevingstijd en dosis en overlevingstijd ook dat de gewichten niet goed gebalanceerd zijn tussen de verschillende dosissen waardoor het effect van gewicht de schatting van het dosiseffect wat verstoort. We zullen het effect van de dosis dus beter kunnen schatten als we corrigeren voor het gewicht.

Uit (1) en (2) volgt dus dat als we corrigeren voor gewicht dat we het dosiseffect dus beter en met een grotere precisie kunnen schatten!