Dit is niet het enig beschikbare Pythonboek, maar de meeste boeken die ik heb gezien veronderstellen behoorlijk wat achtergrondkennis en ervaring bij de studenten. Boeken voor beginners zijn zeldzaam. Toch zijn er diverse alternatieven voor dit boek, sommige zelfs gratis (hoewel bij mijn weten ze allemaal in het Engels geschreven zijn).

Een groot probleem dat ik heb met Pythonboeken voor beginners is dat ze programmeren aantrekkelijk proberen te maken door van meet af aan applicaties te maken die nuttig of leuk zijn. Een typische titel is “Leer Games Maken met Python!”

Een dergelijke aanpak is misleidend. Op de eerste plaats, als je zulke boeken doorneemt, zul je ontdekken dat er slechts eenvoudige woord- en getalspelletjes worden gebouwd, en niet de nieuwe Halo, Civilization, Bejeweled, of zelfs iets simpels als Flappy Bird. Dit is niet wat een student verwacht van een boek over games programmeren. Bovendien zul je ontdekken dat zelfs de simpele spelletjes die het boek gebruikt te lastig zijn voor nieuwelingen om te leren programmeren. Ik snap dat een dergelijk boek enthousiasme bij de studenten probeert te kweken door inherent aantrekkelijk materiaal aan te bieden. Maar zulk enthousiasme verdwijnt snel wanneer de studenten zich realiseren dat het materiaal niet is wat ze verwachtten, en op dat punt wordt het onderwerp meer een obstructie dan een stimulans.

Ongeacht hoe je tegen het onderwerp aankijkt, om te leren programmeren moet je starten met basisconcepten voordat je kunt overgaan naar aantrekkelijke en nuttige toepassingen. De wens of noodzaak om te leren programmeren moet de student motiveren, en niet de loze verwachting dat je na een paar uur studeren een leuk spel in elkaar kunt zetten. Daarom begin ik in dit boek klein, met basis programmeerkennis, en bouw gestaag op naar complexere zaken. Het boek blijft echter niet steken in de kleine dingen – als je het hele boek doorwerkt zul je aan het einde een vaardig programmeur zijn.

Door het hele boek heen zijn opgaves opgenomen, die ik aantrekkelijk heb proberen te maken voor de studenten die dit soort dingen leuk vinden. Sommige studenten hebben me verteld dat ze het plezierig vinden om eraan te werken. Ik heb echter ook veel studenten gezien voor wie het haast een lijdensweg is, en die ernaar verlangen andere dingen te doen. Ongeacht hoe je hier tegenaan kijkt, als je wilt leren programmeren en je de opgaves maakt, zal het boek je alles leren wat je moet weten om iedere applicatie die je maar wilt te bouwen – zelfs leuke spelletjes als je dat aanspreekt.