De vergelijking

ONE + TWO - THREE - FOUR + FIVE = 1

gaat op als we elk woord vervangen door het getal dat het woord voorstelt, maar ook als we elk woord vervangen door zijn aantal letters. In beide gevallen heeft de uitdrukking in het linkerlid als uitkomst 1. Dit is nog een voorbeeld:

ONE + TWO - THREE - FOUR + FIVE - SIX + SEVEN + EIGHT + NINE - TEN + ELEVEN + TWELVE - THIRTEEN - FOURTEEN = 5

Leonard Gordon toonde aan dat dit de enige twee uitdrukkingen zijn met 20 of minder Engelse namen van getallen waarvoor dit geldt, al zijn er telkens wel andere combinaties van plus- en mintekens mogelijk.

Invoer

Een bewerking die bestaat uit een reeks Engelse namen van getallen (in hoofdletters) die telkens van elkaar gescheiden worden door een plusteken (+) of een minteken (-). Voor en na een plus- of minteken kunnen spaties staan.

Uitvoer

Het resultaat van de bewerking waarin elke naam wordt vervangen door het aantal letters in de naam.

Tip

Een andere manier om dit resultaat te berekenen is door elke letter van een naam die moet opgeteld worden als +1 te tellen, en elke letter van een naam die moet afgetrokken worden als -1.

Voorbeeld

Invoer:

ONE + TWO - THREE - FOUR + FIVE

Uitvoer:

1

Voorbeeld

Invoer:

ONE+TWO-THREE-FOUR+FIVE-SIX+SEVEN+EIGHT+NINE-TEN+ELEVEN+TWELVE-THIRTEEN-FOURTEEN

Uitvoer:

5

Epiloog

Als een andere maar gerelateerde vingeroefening plaatste Gordon de Engelse namen van de getallen ONE tot en met FIFTEEN, ONE tot en met NINETEEN en ONE tot en met TWENTY aan weerszijden van een gelijkteken, zodat de vergelijking wiskundig correct is en elke vergelijking ook "evenwichtig" is door het feit dat er evenveel letters staan aan beide zijden van het gelijkteken:

ONE + FOUR + SEVEN + TEN + ELEVEN + THIRTEEN + FOURTEEN = TWO + THREE + FIVE + SIX + EIGHT + NINE + TWELVE + FIFTEEN

ONE + THREE + FIVE + SEVEN + NINE + SIXTEEN + SEVENTEEN + EIGHTEEN + NINETEEN = TWO + FOUR + SIX + EIGHT + TEN + ELEVEN + TWELVE + THIRTEEN + FOURTEEN + FIFTEEN

ONE + THREE + SIX + NINE + TEN + TWELVE + THIRTEEN + FIFTEEN + SEVENTEEN + NINETEEN = TWO + FOUR + FIVE + SEVEN + EIGHT + ELEVEN + FOURTEEN + SIXTEEN + EIGHTEEN + TWENTY

Bronnen