Een eiland is een stuk land dat aan alle kanten omgeven is door water. Wanneer een stuk land net geen eiland vormt omdat het via een smalle landengte (smal in vergelijking met de grootte van het stuk land) verbonden is met het vasteland, dan spreekt men van een schiereiland. In alle andere gevallen zegt men dat het stuk land deel uitmaakt van het vasteland.

stromboli
Stromboli is een klein vulkaaneiland in de Tyrreense Zee en maakt deel uit van de Eolische of Liparische eilanden, een vulkanische archipel ten noorden van Sicilië, Italië. Het eiland heeft een oppervlakte van 12,6 vierkante kilometer, en is 918 meter hoog.
iberisch schiereiland
Het Iberisch Schiereiland is een deel van Europa dat zich ten zuiden van de Pyreneeën bevindt. Het schiereiland wordt omgeven door de Middellandse Zee, de Atlantische Oceaan en de Golf van Biskaje. De oppervlakte bedraagt 582.530 km².

Opgave

We zullen werken met tekstbestanden die telkens een detail van een landkaart bevatten. Deze detailkaart wordt beschreven aan de hand van een aantal tekstregels die allemaal dezelfde lengte hebben. De kaart bevat een landmassa vasteland waarvan de stukken worden aangeduid met hekjes (#) en een tweede landmassa waarvan de stukken worden aangeduid met de letter S. Stukken zee worden aangeduid met een spatie. Gevraagd wordt om te bepalen of de landmassa die wordt aangeduid met de letters S een eiland, een schiereiland of een deel van het vasteland voorstelt. Hiervoor ga je als volgt te werk:

Voorbeeld

Bij onderstaande interactieve sessie gaan we ervan uit dat de bestanden landmassa1.txt1, landmassa2.txt2 en landmassa3.txt3 zich in de huidige directory bevinden.

>>> landmassa('landmassa1.txt4')
(0, 196)
>>> landmassa('landmassa2.txt5')
(6, 169)
>>> landmassa('landmassa3.txt6')
(8, 45)

>>> landsoort('landmassa1.txt7')
'eiland'
>>> landsoort('landmassa2.txt8')
'schiereiland'
>>> landsoort('landmassa3.txt9')
'vasteland'
>>> landsoort('landmassa3.txt10', verhouding=0.2)
'schiereiland'