Lees waarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het Harry-Potter verhaal.

Intro

Een gruzielement (Engels “Horcrux”) is een object dat (duistere) tovenaars kunnen maken om onsterfelijk te worden. Wie normaal zou sterven maar eerder in zijn leven een Gruzielement heeft gemaakt, sterft niet, maar blijft leven. Het gaat echter niet om een volwaardige vorm van leven. Men wordt uit zijn lichaam weggescheurd en leeft in een vorm, nog minder dan een geest. Door middel van het toepassen van bepaalde, zeer geavanceerde duistere magie kan zo’n entiteit echter weer een lichaam verkrijgen.

Wie een Gruzielement wil maken, kan dit slechts doen door iets tegennatuurlijk te doen: een moord plegen. De ziel moet namelijk worden gesplitst in een deel dat binnen het lichaam blijft en een deel dat in het Gruzielement wordt opgesloten. Dit proces kan ook herhaald worden, zodat een tovenaar dus meerdere Gruzielementen kan maken, maar bij iedere splitsing wordt het in het levende lichaam resterende stukje ziel dus steeds kleiner en daardoor instabieler. Meestal worden er gebruiksvoorwerpen gekozen om als Gruzielement te dienen, maar ook mensen en dieren kunnen ervoor worden gebruikt.

Heer Voldemort heeft, waarschijnlijk als enige tovenaar ooit, niet één, maar zeven Gruzielementen gecreëerd. Hij is naar eigen zeggen degene die “het pad dat naar onsterfelijkheid leidt” verder heeft gevolgd dan wie ook. Daarmee is hij echter ook degene met de minste menselijkheid in zich. Albus Perkamentus vermoedde dat Voldemort er voor had gekozen zijn ziel in zeven delen te splitsen, omdat dat getal de meeste magische krachten heeft. Zijn ziel is echter in acht delen gesplitst, want toen Voldemort van zijn lichaam werd gescheiden bij de mislukte moord op Harry Potter in 1981 hechtte onbedoeld een stukje van zijn ziel zich aan Potter, het enige levende wezen in de buurt, waardoor deze effectief zijn zesde Gruzielement was geworden. Voldemort was zich hier niet van bewust en maakte later Nagini tot zijn zevende Gruzielement.

We onderscheiden gewone en pseudo Gruzielementen. De gewone zijn met voorbedachte rade gemaakt via het gewone proces De pseudo Gruzielementen zijn per ongeluk gemaakt door instabiliteit van de ziel. Een pseudo Gruzielement is ook een Gruzielement.

Volgende tabel geeft een lijst van de Gruzielementen van Hij-Die-Niet-Genoemd-Mag-Worden. Je kunt de tabel ook downloaden als een csv bestand1.

Type Naam Vernietiger Vernietigd met Vernietigingslocatie Film
horcrux riddles_diary harry basilisks_fang chamber_of_secrets hp_chamber_of_secrets
horcrux gaunts_ring albus gryffindor_sword headmasters_office hp_half_blood_prince
horcrux slytherins_locket ronald gryffindor_sword forest_of_dean hp_deathly_hallows_I
horcrux huffelpuff_cup hermione basilisks_fang chamber_of_secrets hp_deathly_hallows_II
horcrux ravenclaws_diadem vincent friendfyre room_of_requirement hp_deathly_hallows_II
horcrux snake_nagini neville gryffindor_sword hogwarts hp_deathly_hallows_II
pseudo_horcrux harry voldemort avada_kedavra hidden_forest hp_deathly_hallows_II

Bron: Wikipedia2 en de Harry Potter Fandom wiki3

Opgave

Definieer volgende feiten en predicaten over de Gruzielementen van Jeweetwel.

Gebruik als de namen (als atoom) die in de tabel gegeven zijn.