Blad-steen-schaar is een wijdverbreid nulsomspel1 voor twee spelers dat met de hand gespeeld wordt. Het spel wordt gebruikt om te loten, bijvoorbeeld om te bepalen wie aan de beurt is bij een spel zoals tikkertje, verstoppertje of varianten daarvan. Het voordeel is dat er daarbij geen derde persoon nodig is (zoals bij het raden van een getal), en ook geen materiaal zoals bij kop of munt en een dobbelsteen rollen. De uitkomst is onvoorspelbaar, in tegenstelling tot het gebruik van een aftelrijmpje.

blad, steen & schaar
Regels van het spelletje blad, steen & schaar.

Het spel verloopt als volgt. De twee spelers tellen af en steken tegelijkertijd en zonder aarzeling de hand uit in de vorm van een steen (een vuist), een schaar (twee uitgestoken vingers) of een blad (een vlakke hand). Hierbij verslaat de steen de schaar, de schaar het blad en het blad de steen.

handgebaren
Elk van de drie handgebaren (van links naar rechts: blad, steen en schaar) verslaat één van de twee andere en verliest tegen de andere.

Invoer

Twee regels waarop telkens één van de woorden blad, steen of schaar staat. De eerste regel geeft aan welk handgebaar speler1 maakt, en de tweede regel welk handgebaar speler2 maakt.

Uitvoer

Een regel die aangeeft welke speler het spelletje wint. Deze regel moet één van de volgende omschrijvingen bevatten:

Probeer het aantal voorwaarden dat moet getest worden om het resultaat te bepalen minimaal te houden.

Voorbeeld

Invoer:

schaar
steen

Uitvoer:

speler2 wint

Epiloog

Een raadseltje van de hand van Yoshinao Katagiri en Nob Yoshigahara.

Andy en Bob spelen 10 spelletjes blad-steen-schaar. Andy speelt in totaal 3 keer steen, 6 keer schaar, en 1 keer blad (in een bepaalde volgorde), en Bob speelt 2 keer steen, 4 keer schaar en 4 keer blad. Geen enkel spelletje eindigt op een gelijkspel. Wie wint het meeste spelletjes?

war games
War games.

Als er nooit een gelijkspel voorkwam, dan moeten Andy's 6 scharen allemaal gespeeld zijn op het moment dat Bob geen schaar speelde (2 stenen en 4 bladeren). Dat betekent dat Bob vier keer schaar speelde in de overige spelletjes, tegen 3 stenen en 1 blad voor Andy:

Andy Bob winnaar
6 scharen 2 stenen Bob (2)
4 bladeren Andy (4)
3 stenen 4 scharen Andy (3)
1 blad Bob (1)

Andy won dus 7 van de 10 spelletjes.

Epiloog

Deze robot kan 100% van de spelletjes blad-steen-schaar winnen, dankzij zeer snelle computervisie en zeer snelle beeldherkenning. Valsspeler. Ik zou graag twee van deze machines het tegen elkaar zien opnemen.

Bronnen