Voorbereiding

De module random1 uit de Python Standard Library2 kan onder andere gebruikt worden om willekeurige getallen te genereren. De functie random() uit deze module genereert een willekeurig reƫel getal uit het interval $$[0, 1[$$. De functie randint(a, b) kan dan weer gebruikt worden om een willekeurig geheel getal te genereren uit het interval $$[a, b]$$. Onderstaande interactieve Python sessie geeft aan de hand van enkele voorbeelden aan hoe je de functies uit de module random kunt gebruiken.

>>> import random
>>> help(random.random)
Help on built-in function random:

random(...)
    random() -> x in the interval [0, 1).
>>> random.random()
0.954131645221452
>>> random.random()
0.3548429482674793

>>> help(random.randint)
Help on method randint in module random:

randint(self, a, b) method of random.Random instance
    Return random integer in range [a, b], including both end points.
>>> random.randint(3, 10)
5
>>> random.randint(3, 10)
8

Omschrijving

Volgens onderzoek aan een Engelse universiteit speelt de volgorde van de letters in een woord geen rol, zolang de eerste en de laatste letter maar op de juiste plaats staan. De overige letters kunnen willekeurig door elkaar staan, zonder dat daarbij de leesbaarheid verloren gaat. Dit is een gevolg van het feit dat we niet elke letter afzonderlijk lezen, maar de woorden als een geheel.

Dit betekent dus dat de voorgaande paragraaf nog perfect leesbaar zou moeten zijn als de woorden op de volgende manier worden vervormd:

Vlogens oeoednrzk aan een Elgense usnrivteieit seeplt de vrdoogle van de letters in een woord geen rol, zlaong de erstee en de lttaase letter maar op de juiste platas saatn. De ovirege lertets knnuen wliueilekrg door ealkar staan zodner dat draibaj de lisaeraeehbd vleorern gaat. Dit is een govleg van het fiet dat we niet elke lteter aeordijzfnlk lzeen, maar de wroedon als een geeehl.

Opgave

Voorbeeld

>>> vervorm_woord('monty')
'motny'
>>> vervorm_woord('python')
'pothyn'

>>> vervorm_zin('Nudge, nudge, wink, wink. Know what I mean?')
'Nugde, ngude, wnik, wnik. Konw what I maen?'
>>> vervorm_zin('Nobody expects the Spanish inquisition!')
'Nbdooy epxtces the Snpasih iiiitqnsoun!'
>>> vervorm_zin("He's not the Messiah - he's a very naughty boy.")
"He's not the Mseasih - he's a vrey nhaugty boy."