Er is iets fout gelopen tijdens het kopiëren van het tekstbestand ancient_computer_original.txt1 naar het tekstbestand ancient_computer_mistake.txt2. Aan het begin van elke regel werd er een extra spatie toegevoegd en één van de woorden werd verkeerd gespeld. Geef een Unix commando waarmee het fout gespelde woord kan gezocht worden door de twee tekstbestanden met elkaar te vergelijken.
Geef een Unix commando dat de verschillen aanduidt tussen de twee gegeven tekstbestanden (de correctheid van dit commando wordt niet automatisch getest door Dodona). Geef ook twee echo commando's die respectievelijk het originele woord en de verkeerde spelling van het woord uitschrijven.
Je kunt het volgende commando gebruiken om een bestand te downloaden naar de huidige directory van je Linux-shell
$ wget '<url>'
Op de plaats van <url> komt de URL3 van het bestand dat je wil downloaden. Sluit de URL in tussen aanhalingstekens om speciale karakters te escapen. Daarbij maakt het niet uit of je enkele of dubbele aanhalingstekens gebruikt.
Je kunt de URL van een hyperlink in een webpagina kopiëren via het contextmenu dat verschijnt als je met de rechtermuisknop op de hyperlink klikt.
In 1900 waren sponsduikers relikwieën aan het ophalen uit een oude Grieks schip dat schipbreuk geleden had, toen archeoloog Spyridon Stais een rots opmerkte waarin een tandwiel zat. Op die manier ontdekte hij het Antikythera-mechanisme4, een opmerkelijke uurwerkcomputer die reeds in 87 voor Christus in staat was om de bewegingen van hemellichamen te modelleren.
Met behulp van röntgenstralen hebben wetenschapsgeschiedkundigen het mechanisme tot in het kleinste detail bestudeerd en samen met ingenieurs hebben ze er verschillende werkende reconstructies van gemaakt. De Britse oratoriummaker John Gleave is ervan overtuigd dat de wijzerplaat aan de voorzijde de positie van de zon en de maan aangaf doorheen het dierenriemjaar volgens de Egytische kalender. Anderen geloven dan weer dat het de bewegingen van de zon, de maan, Mercurius, Venus, Mars, Jupiter en Saturnus modelleerde — alle hemellichamen die de oude Grieken kenden.
Deze laatste interpretatie is belangrijk: in de eerste eeuw voor Christus omschreef Cicero immers
… een instrument dat recent geconstrueerd werd door onze vriend Poseidonius en dat bij elke omwenteling dezelfde bewegingen van de zon, de maan en de vijf planeten reproduceert
Het kan zijn dat dit instrument gebruikt werd om de positie van de hemellichamen te bepalen bij specifieke gebeurtenissen of geboorten.
Los van de details staat vast dat het apparaat bijzonder gesofisticeerd was voor zijn tijd: het maakte onder andere gebruik van een differentieel, waarvan historici eerder dachten dat het pas in de 16e eeuw werd uitgevonden. Complexe Griekse creaties zoals deze zijn mogelijks afkomstig uit de Arabische wereld voor ze uiteindelijk gebruikt werden door Europese klokkenmakers. Hierdoor rijst de vraag welke andere oude technologieën er nog allemaal verloren geraakt zijn.