De index van de menselijke ontwikkeling (Engels: Human Development Index; $$\text{HDI}$$) — kortweg ontwikkelingsindex — van de Verenigde Naties meet voornamelijk armoede, analfabetisme, onderwijs en levensverwachting in een bepaald land of gebied. De index werd in 1990 ontwikkeld door de Pakistaanse econoom Mahbub ul Haq1 en wordt sinds 1993 door het VN-Ontwikkelingsprogramma2 gebruikt in haar jaarlijks rapport. Noorwegen staat vaak op de eerste plaats. In 2020 was Nederland goed voor een achtste plaats en stond België op de veertiende plaats. Onderaan staan de Afrikaanse landen Tsjaad, Centraal Afrikaanse Republiek en Niger.

De index meet de gemiddelde prestaties van een land, opgedeeld in drie categorieën:

De uiteindelijke index is het meetkundig gemiddelde4 van de drie genormaliseerde indices: \[\text{HDI} = \sqrt[3]{\text{LEI}\cdot\text{EI}\cdot\text{II}}\]

Invoer

Vijf regels, waarvan de eerste de naam van een land bevat. Daarna volgen vier regels die achtereenvolgens de volgende informatie over het land bevatten:

Deze waarden worden telkens uitgedrukt als een floating point getal.

Uitvoer

Eén enkele regel met de tekst

De HDI van land bedraagt 0.000.

waarbij op de plaats van land de naam van het land uit de invoer moet ingevuld worden, en op de plaats van 0.000 de berekende Human Development Index van het land moet ingevuld worden. De $$\text{HDI}$$ moet uitgeschreven worden als een reëel getal, afgerond tot op drie cijfers na de komma.

Voorbeeld

Invoer:

België
80.548
10.86875064
16.2
39470.90422

Uitvoer:

De HDI van België bedraagt 0.890.

Bronnen