Dit boek veronderstelt dat je geen programmeervaardigheden hebt, maar dat je die wilt aanleren. Het veronderstelt ook dat je in ieder geval het vermogen hebt om abstract te denken.

Realiseer je dat om te leren programmeren je een flinke hoeveelheid tijd moet investeren. Je kunt niet volstaan met het materiaal doorlezen en hier en daar een kleine oefening doen. Je moet daadwerkelijk met de stof oefenen door ook de grotere opgaven te doen. Als je je beperkt tot de basishoofdstukken (alles tot en met het omgaan met tekstbestanden), en je hebt nog geen programmeerervaring, moet je rekenen op een tijdsinvestering van 100 tot 200 uur, afhankelijk van je aanleg. Als je alles wilt leren wat het boek aanbiedt, moet je rekenen op 200 tot 400 uur.

Dit boek leert je niet om een professioneel programmeur te zijn. Het leert je de initiële vaardigheden die iedere programmeur ook heeft aangeleerd tijdens zijn of haar opleiding. Het boek eindigt nadat die eerste vaardigheden zijn bijgebracht. Voor de meeste mensen is dat voldoende om iedere programmeertaak die ze tegenkomen aan te pakken, en biedt voldoende basis om meer te leren wanneer dat nodig is.

Ik gebruik in het boek zoveel mogelijk de Nederlandse taal, maar ik kom er niet onderuit om zo nu en dan ook gebruik te maken van Engelstalige terminologie. Dat heeft drie redenen: (1) sommige termen zijn gewoon niet goed vertaalbaar (bijvoorbeeld “statement”), (2) sommige termen refereren aan Python taalelementen en die zijn Engelstalig (bijvoorbeeld “float,” wat een gebroken getal is), en (3) voor sommige termen is het nu eenmaal zo dat hoewel er een Nederlandstalige variant is, de Engelstalige variant het meest gebruikt wordt (bijvoorbeeld “loop” in plaats van “lus,” of “data” in plaats van “gegevens”). Voor dergelijke termen is het verstandig dat gewoon de Engelstalige variant gebruikt wordt, omdat die bij iedereen bekend is. Ik zal dit soort termen uitleggen de eerste keer dat ze gebruikt worden, maar later in het boek staan ze dan zonder verdere uitleg in de tekst. Ik som ze op in appendix 35, die je eventueel erop na kunt slaan als je een term nogmaals wilt opzoeken.