SMS-taal is een term voor de afkortingen en slang die gebruikt worden bij het versturen van tekstberichten met mobiele telefoons. Toen het versturen van tekstberichten zijn opmars maakte in de wereld van de mobiele telefonie, werd het gebruik van afkortingen in de hand gewerkt doordat i) het moeilijk was om tekstberichten in te voeren omdat er verschillende toetsaanslagen nodig waren op een klein toetsenbord om een letter in te voeren, ii) tekstberichten vaak beperkt waren tot een maximaal aantal karakters, en iii) operatoren een kost per karakter aanrekenden.

SMS-taal

Eens SMS-taal ingeburgerd was, begon ze een eigen leven te leiden en werd ze steeds vaker gebruikt buiten haar oorspronkelijke context. Op haar hoogtepunt vormde ze het thema van verhitte discussies over mogelijk schadelijke gevolgen voor de geletterdheid. Door de opkomst van alfanumerieke toetsenborden op smartphones zijn zowel het gebruik van SMS-taal als de controverse die er rond ontstaan is op hun retour.

Opgave

Sommige mensen korten tekstberichten af door dubbele letters te vervangen door enkele letters en door enkel de klinkers over te houden aan het begin van een woord. Merk op dat de volgorde waarin deze twee bewerkingen uitgevoerd worden belangrijk is: eerst dubbels verwijderen en dan pas klinkers verwijderen. We vragen je om deze bewerkingen te implementeren, zodat ze kunnen toegepast worden om tekstberichten af te korten. Hiervoor schrijf je de volgende vier functies, waaraan telkens een string moet doorgegeven worden:

Voorbeeld

>>> verwijderDubbels('bookkeeper')
'bokeper'
>>> verwijderDubbels('Aardvark')
'Ardvark'
>>> verwijderDubbels('eELGRASS')
'eLGRAS'

>>> verwijderKlinkers('bookkeeper')
'bkkpr'
>>> verwijderKlinkers('Aardvark')
'Ardvrk'
>>> verwijderKlinkers('eELGRASS')
'eLGRSS'

>>> tkstWoord('Some')
'Sm'
>>> tkstWoord('people')
'ppl'
>>> tkstWoord('compress')
'cmprs'
>>> tkstWoord('text')
'txt'
>>> tkstWoord('messages')
'msgs'

>>> tkstZin('And now for something completely different!')
'And nw fr smthng cmpltly dfrnt!'
>>> tkstZin('Some people compress text messages by replacing doubled letters with single letters and by retaining only those vowels that begin a word.')
'Sm ppl cmprs txt msgs by rplcng dbld ltrs wth sngl ltrs and by rtnng only ths vwls tht bgn a wrd.'