Een fruitmand is een veel gekozen cadeau voor een ziekenbezoek. Meestal kiest men een tros druiven, enkele kiwi's en nog wat ander gezond fruit. In deze oefening ga je een speciale fruitmand samenstellen:

Fruitmand
Fruitmand

Een foute fruitmand: 2 peren, peer en kiwi samen en een banaan bovenaan.

Opgave

Programmeer de functie fruitstuk_toevoegen. Deze functie geeft een lijst van fruit terug waarbij:

  • Elke soort fruit slechts eenmaal voorkomt;
  • Het fruit gesorteerd werd op de lengte van het woord. Dus 'bes' komt voor 'banaan';
  • Er slechts één fruitstuk voorkomt met een gegeven aantal letters. Fruitsoorten 'kiwi' en 'peer' komen niet samen voor in een fruitmand omdat ze beide uit 4 letters bestaan.

De eerste parameter van de functie fruitstuk_toevoegen is de fruitmand waaraan je een fruitstuk toevoegt. De gegeven fruitmand bevat minstens één fruitstuk en voldoet aan de drie voorwaarden. De tweede parameter is het fruitstuk dat je wenst toe te voegen. Indien de fruitmand een fruitstuk bevat met evenveel letters als het fruitstuk dat je wil toevoegen, dan vervang je het fruitstuk in de fruitmand door het gegeven fruitstuk.

Programmeer de functie maak_fruitmand. Aan de functie geef je een lijst met minstens één fruitstuk mee. De functie geeft een fruitmand terug die voldoet aan de drie voorwaarden. Wanneer in de gegeven lijst meerder fruitstukken met een zelfde aantal letters voorkomen, dan voeg je het fruitstuk met de grootste index in de lijst toe aan de fruitmand.

Voorbeeld

>>> fruitstuk_toevoegen(['kiwi'],'peer')
['peer']
>>> fruitstuk_toevoegen(['kiwi'],'kiwi')
['kiwi']
>>> fruitstuk_toevoegen(['bes', 'peer', 'framboos', 'sinaasappel'],'appel')
['bes', 'peer', 'appel', 'framboos', 'sinaasappel']

>>> maak_fruitmand(['kiwi', 'peer', 'kiwi', 'peer', 'kiwi'])
['kiwi']
>>> maak_fruitmand(['bes', 'appel', 'framboos'])
['bes', 'appel', 'framboos']