Bouw een directorystructuur op door achtereenvolgens de volgende opdrachten uit te voeren. Geef telkens één of meerdere commando's die samen de opdracht uitvoeren. Probeer elke taak bij voorkeur te laten uitvoeren door één enkel Unix commando dat zo weinig mogelijk karakters gebruikt.

Bij sommige opdrachten worden ook bijkomende vragen gesteld. Je kan het antwoord op die vragen formuleren als commentaar die je bij de commando's voor die opdracht plaatst.

  1. Maak de volgende negen directories aan in de huidige directory:

    secret
    music
    pop_music
    classical_music
    hits
    movies
    thriller
    romantic
    personal
  2. Maak de volgende drie tekstbestanden aan in de huidige directory:

    nevermind1_nirvana2.txt
    help3_beatles4.txt
    musicology5_prince6.txt

    Plaats in elk van deze bestanden wat informatie over de groep en/of het album (zie links in bovenstaande bestandsnamen).

    Vraag

    Wie kan er de inhoud van deze bestanden lezen?

  3. Verplaats de directories thriller en romantic naar de directory movies.

  4. Verplaats de directory movies naar de directory personal.

  5. Verplaats de drie tekstbestanden met informatie over groepen/albums (de bestanden met extensie .txt) naar de directory hits.

  6. Verplaats de directories pop_music en classical_music integraal naar de directory music. Je mag ervan uitgaan dat er geen andere directories zijn die eindigen op _music.

    Vragen

    Welke bestandspermissies werden ingesteld voor je home directory en alle gewone bestanden en directories die je daarin tot nu toe hebt aangemaakt? Wat is de standaardinstelling van de file mode creation mask7?

    Werken met bestandspermissies

    Ga naar waarvoor je de commando's chmod8 en umask9 kunt gebruiken.

  7. Zorg ervoor dat behalve jezelf niemand anders permissies heeft op je home directory (je eigen permissies voor je home directory mogen niet wijzigen).

    Vragen

    Denk na over twee mogelijke manieren om deze bestandspermissies in te stellen. Welke van deze twee manieren geniet je voorkeur om deze opdracht uit te voeren?

    Extra opdracht

    Als je samen met andere gebruikers op dezelfde machine aan het werken bent, controleer dan met je buur dat jullie geen toegang hebben tot elkaars home directories.

  8. Kopieer de directories music en hits integraal naar je home directory. Maak de kopies van deze directories in je home directory en alle bestanden eronder (inclusief subdirectories) onleesbaar voor andere gebruikers buiten jezelf en je groep (alle andere permissies mogen niet wijzigen).

  9. Maak een nieuw bestand secret.txt aan in de directory secret en plaats wat tekst in het bestand. Zorg ervoor dat geen enkele gebruiker de inhoud van die directory kan doorzoeken.

    Extra opdracht

    Als je samen met andere gebruikers op dezelfde machine aan het werken bent, controleer dan met je buur of er iemand in staat is om de inhoud van het bestand secret.txt te lezen. Onder welke voorwaarden lukt dit wel?

  10. Verwijder integraal de directories secret en personal (dus samen met alle onderliggende bestanden en subdirectories).