Lingo was een Nederlands televisieprogramma van de AVROTROS (eerder VARA en later TROS). Lingo is een woordspel dat een combinatie is van Mastermind1 en Bingo2. Twee teams van twee mensen gaan met elkaar de strijd aan. Het woordspelletjesprogramma was vanaf 1989 eerst wekelijks en later dagelijks te zien op een van de publieke netten. Op 2 oktober 2014 werd de laatste aflevering uitgezonden.

Het team dat aan de beurt is krijgt vijf pogingen om een woord te raden waarvan de beginletter gegeven is. De spelers krijgen hiervoor acht seconden bedenktijd per poging waarbij ze het woord moeten spellen. Het team mag niet overleggen. Bij elke poging wordt aangegeven welke letters op de juiste plaats staan (rode vakje) en welke letters in het woord zitten maar op een verkeerde plaats (gele cirkel).

Lingo
Lingo

Bij ongeldige woorden of overschrijding van de bedenktijd mag het andere team deze poging spelen met een bonusletter (een extra letter die op de juiste plaats wordt gezet). Hierbij mag het team wel overleggen. Indien slechts één letter van het te raden woord ontbreekt kan het team geen bonusletter krijgen.

Wanneer een team een woord juist geraden heeft, volgt een Bingo-moment waarbij extra geld te verdienen valt.

Opgave

Programmeer de functie hint. De eerste parameter is een 5-letterige gok van een team. De tweede parameter is het 5-letterwoord dat moet geraden worden. Beide woorden bevatten uitsluitend kleine letters.

De functie overloop de gok van een team letter voor letter.

Je hoeft geen rekening te houden met dubbele hints. Stel dat je het woord moker moet raden en je gokt sfeer dan is de hint ..eER.

Voorbeeld

>>> hint('spoed','depri')
'.p.ed'

>>> hint('amorf','kiste')
'.....'

>>> hint('kluis','eruit')
'..UI.'

>>> hint('zoets','zager')
'Z.e..'

Bronnen

Wikipedia (2018). 3