Toblerone is een Zwitsers chocolademerk dat geproduceerd wordt door het Amerikaanse bedrijf Mondelēz International1 (tot 2012 bekend als Kraft Foods, Inc.2). Het is bekend door de bergachtige vorm van de chocoladereep (gevormd naar de top van de Matterhorn3) en door zijn gele verpakking in prisma-vorm. In de reep zit melkchocolade, noga, amandel en honing.

Toblerone
Een reep Toblerone.

De chocolade wordt geproduceerd in de Zwitserse hoofdstad Bern4. Die stad zit ook verstopt in de naam van de chocoladereep: Toblerone. Het logo van Toblerone stelt de Matterhorn voor met daarin een beer verstopt — het symbool van de stad Bern.

beer
Het logo van Toblerone stelt de Matterhorn voor met daarin een beer verstopt — het symbool van de stad Bern.

Opgave

Je krijgt een merknaam en de naam van een stad die in de merknaam verborgen zit. De merknaam kan naast letters ook nog andere karakters bevatten, maar de naam van de stad bestaat enkel uit letters. Duid de letters van de merknaam aan die de naam van de stad spellen als we enkel die letters van de merknaam overhouden en alle andere karakters uit de merknaam verwijderen. Zo verbergt de merknaam Coca-Cola bijvoorbeeld de stad Ocala5 (Florida, Verenigde Staten). Merk op dat we hierbij geen onderscheid maken tussen hoofdletters en kleine letters, en dat we de schrijfwijze van de letters in de merknaam behouden.

De oplossing voor deze opdracht is niet noodzakelijk uniek, maar we maken het toch eenduidig door als volgt te werk te gaan. We overlopen de karakters van de merknaam van links naar rechts en gaan daarbij eerst op zoek naar de eerste letter van de stad. Als een karakter van de merknaam overeenkomt met de gezochte letter van de stad (zonder onderscheid te maken tussen hoofdletters en kleine letters), dan duiden we dat karakter aan en zoeken we daarna naar de volgende letter van de stad. Anders duiden we het karakter van de merknaam niet aan en blijven we verder zoeken naar dezelfde letter van de stad. Als we alle letters van de stad aangeduid hebben in de merknaam, dan moeten we daarna uiteraard geen andere karakters meer aanduiden.

Coca-Cola
De stad Ocala zit verborgen in de merknaam Coca-Cola.

Tot nu toe hebben we de letters van de stad in de merknaam aangeduid door ze in het vet te zetten en te onderstrepen (Coca-Cola). Voor deze opgave moet je de aangeduide letters echter tussen vierkante haakjes zetten. Als we in Coca-Cola eerste de letters van Ocala afzonderlijk tussen vierkante haakjes zetten, dan krijgen we C[o][c][a]-Co[l][a]. Het is echter de bedoeling dat aangeduide letter die op elkaar volgen samen tussen vierkante haakjes staan. Dit kunnen we doen door daarna alle combinaties van een vierkant haakje sluiten (]) gevolgd door een vierkant haakje open ([) te verwijderen. Als we die combinaties in het blauw aangeduiden dan krijgen we C[o][c][a]-Co[l][a], en als we ze verwijderen dan krijgen we C[oca]-Co[la].

Invoer

De eerste regel bevat een merknaam die naast letters ook nog andere karakters kan bevatten.

De tweede regel bevat de naam van een stad die enkel uit letters bestaat. De naam van de stad zit ook in de merknaam verborgen.

Uitvoer

De merknaam waarin de letters van de verborgen stad met vierkante haakjes aangeduid worden. Aangeduide letters die op elkaar volgen moeten samen tussen vierkante haakjes staan. Bij het vergelijken van karakters mag geen onderscheid gemaakt worden tussen hoofdletters en kleine letters, en de schrijfwijze van de letters in de merknaam moet behouden blijven.

Voorbeeld

Invoer:

Toblerone
Bern

Uitvoer:

To[b]l[er]o[n]e

Voorbeeld

Invoer:

Coca-Cola
Ocala

Uitvoer:

C[oca]-Co[la]

Epiloog

De iconische Zwitserse berg Matterhorn die tot 2023 op de verpakking prijkte van de al even iconische Zwitserse chocoladereep Toblerone, heeft ondertussen plaats moeten ruimen voor een "generieke" berg6.

Zwitserland heeft strenge regels voor het gebruik van nationale symbolen op de verpakking van producten. De verpakking van Toblerone moest in 2023 noodgedwongen aangepast worden om in regel te blijven met Zwitserse wetgeving uit 2017. Die bepaalt dat nationale symbolen niet op verpakkingen mogen worden gebruikt als het product niet voldoet aan bepaalde criteria. Zo moet voeding met Zwitserse symbolen voor minstens 80 procent met grondstoffen uit Zwitserland worden gemaakt. Voor melk- en zuivelproducten, zoals Toblerone, moet dat zelfs 100 procent zijn. En bovendien moet de essentiële productie in Zwitserland gebeuren.

En daar knelde net het schoentje. Vanaf juli 2023 verhuisde Mondelēz de productie van Toblerone deels naar Bratislava, in Slovakije. Buiten Zwitserland dus. Volgens het bedrijf was de verhuizing nodig om te voldoen aan de wereldwijde vraag en om het merk in de toekomst te laten groeien.