Opgave

In het tekstbestand advice.txt1 hebben de regels de volgende vorm:

<station vertrek>+<station aankomst>+<uur vertrek>+<uur aankomst>+<reistijd>+<wissels>+<treinsoort>
    

Elke regel bevat informatie over een reisroute met de trein, waarbij een plusteken (+) wordt gebruikt als veldscheidingsteken. Dit betekent dus dat er geen plustekens meer voorkomen in de inhoud van de velden zelf. Tijdstippen en reistijden hebben de volgende vorm <uren>:<minuten>, waarbij geen voorloopnullen gebruikt worden. In het veld <treinsoort> worden de volgende afkortingen gebruikt: IC (InterCity), R (stoptrein), RE (regionale trein), TGV (hoge snelheidstrein), THA (Thalys). Verder bevat het bestand ook nog commentaarregels die beginnen met een hekje (#). Gevraagd wordt om — gebruik makend van de teksteditors vi of vim — een reeks commando's op te stellen die achtereenvolgens de volgende opdrachten uitvoeren. Probeer voor elke opdracht zo weinig mogelijk commando's te gebruiken en zorg ervoor dat elk van deze commando's bestaat uit zo weinig mogelijk tekens. Alle opdrachten moeten na elkaar uitgevoerd worden, waarbij de regel met hoofding steeds ongewijzigd moet blijven. Ter controle kan je gebruik maken van de meegeleverde bestanden advice.$$i$$.txt (1 ≤ $$i$$ ≤ 5), die telkens de inhoud van het bestand bevatten nadat de $$i$$-de opdracht werd uitgevoerd.

  1. Zorg ervoor dat bij aankomst- en vertrektijden steeds twee cijfers gebruikt worden om het uur aan te geven. Voeg waar nodig een voorloopnul toe. (advice.1.txt2)

  2. Reorganiseer het bestand zodanig dat alle reisroutes geordend zijn volgens het tijdstip van vertrek. Zorg ervoor dat vroegste treinen bovenaan komen te staan. Het kan zijn dat je hiervoor meer dan één commando nodig hebt. (advice.2.txt3)

  3. Voeg aan alle reisroutes een extra veld <opmerkingen> toe en vul daarin de tekst Reserveren verplicht!! voor alle routes waarbij een TGV moet genomen worden. Gebruik ook hier het plusteken (+) als veldscheidingsteken. (advice.3.txt4)

  4. Splits de informatie omtrent aankomst en vertrek telkens over twee verschillende regels, waarbij de gegevens na omzetting volgende vorm aannemen: (advice.4.txt5)

    vertrek$<station vertrek>$<uur vertrek>$<treinsoort>$<opmerkingen>
    aankomst$<station aankomst>$<uur aankomst>$<reistijd>$<wissels>
            

    In het eerste veld moet dus de letterlijke tekst aankomst of vertrek geplaatst worden. Na deze transformatie wordt het dollarteken ($) als veldscheidingsteken gebruikt.

  5. Gebruik de Amerikaanse tijdsnotatie voor aankomst- en vertrektijden. In deze notatie wordt 06:37 weergegeven als 06:37AM, en wordt 18:37 weergegeven als 06:37PM. (advice.5.txt6)

Richtlijnen bij het indienen

Volg aandachtig onderstaande richtlijnen bij het indienen van je oplossing: