Gevraagd naar zijn leeftijd antwoordde de wiskundige Augustus De Morgan1 doorgaans verhullend met

Ik was $$x$$ jaar oud in het jaar $$x^2$$.

Hij was immers 43 jaar oud in het jaar 1849. Daarmee behoort hij tot de selecte club van het Verbond der Wortels, waartoe enkel personen behoren die ooit een leeftijd $$x$$ hebben in het jaar $$x^2$$ (met $$x \in \mathbb{N}_0$$). Andere bekende leden zijn Charles Atlas2 (die 44 jaar was in 1936) en Jake Gyllenhaal3 (die 45 zal zijn in 2025). De volgende personen die zullen toetreden worden pas geboren in 2070. Zij zullen immers 46 jaar oud worden in 2116.

Invoer

De naam van een persoon en zijn of haar geboortejaar, elk op een afzonderlijke regel.

Uitvoer

Als de persoon ooit een leeftijd $$x$$ kan bereiken in het jaar $$x^2$$, dan moet een zin uitgeschreven worden die de naam van de persoon vermeldt die behoort tot het Verbond der Wortels, samen met de leeftijd en het jaartal waarop de voorwaarde vervuld wordt om toe te treden. Gebruik hiervoor het formaat zoals aangegeven in onderstaande voorbeelden. Als de persoon niet tot Verbond der Wortels behoort, dan moet een zin uitgeschreven worden die dit aangeeft. Gebruik hiervoor het formaat zoals aangegeven in het laatste voorbeeld hieronder.

Opmerking

Om te bepalen of een persoon tot het Verbond der Wortels behoort, houden we geen rekening met het feit dat die persoon kan sterven (of gestorven is) vóór de leeftijd bereikt wordt waarop de voorwaarde voor toetreding vervuld wordt.

Opmerking

Het formaat van de zin die aangeeft dat een persoon tot het Verbond der Wortels behoort, wijkt lichtjes af als het jaartal in het verleden of in de toekomst ligt. Vergelijk hiervoor de uitvoer van de eerste twee voorbeelden die hieronder gegeven worden. Onderstaande interactieve sessie geeft aan hoe je het huidige jaartal kunt opvragen in Python.

>>> from datetime import date
>>> date.today().year
2019

Voorbeeld

Invoer:

Augustus De Morgan
1806

Uitvoer:

Augustus De Morgan was 43 in 1849.

Voorbeeld

Invoer:

Jake Gyllenhaal
1980

Uitvoer:

Jake Gyllenhaal wordt 45 in 2025.

Voorbeeld

Invoer:

Thomas Alva Edison
1847

Uitvoer:

Thomas Alva Edison is geen lid van het Verbond der Wortels.