Op het dashboard van een bepaald type wagen kan een boodschap weergegeven worden die aangeeft wanneer de auto voor het volgende groot onderhoud moet binnengebracht worden in de garage. Deze boodschap vermeldt ofwel het resterend aantal kilometer of het resterend aantal dagen. Als de deadline voor het volgende groot onderhoud overschreden is, wordt een aangepaste boodschap weergegeven.

dashboard onderhoud

Om te bepalen welke boodschap moet weergegeven worden, gaat de boordcomputer van de wagen als volgt te werk. De boordcomputer kent de kilometerstand waarop het laatste onderhoud heeft plaatsgevonden, de huidige kilometerstand, en het gemiddeld aantal kilometer dat per dag is afgelegd sinds het laatste onderhoud. Op basis van deze informatie maakt de boordcomputer een prognose van het aantal resterende dagen

Als het resterend aantal dagen in het eerste geval kleiner is dan in het tweede geval, dan geeft de boodschap het resterend aantal kilometer aan tot het volgende groot onderhoud. Het aantal kilometer moet hierbij afgerond worden tot het dichtbijzijnde natuurlijk getal. In het andere geval geeft de boodschap het resterend aantal dagen aan, waarbij een schatting gemaakt werd op basis van een onderhoud om de 240 dagen. Het resterend aantal dagen wordt hierbij aangegeven zonder cijfers na de komma (afkapping of met andere woorden afronding naar beneden). Als ofwel meer dan 15000 km afgelegd zijn of er zijn meer dan 240 dagen verstreken sinds het laatste onderhoud, dan moet de boodschap aangeven dat de auto onmiddellijk moet binnengebracht worden in de garage.

Invoer

Drie reële getallen, elk op een afzonderlijke regel, die respectievelijk staan voor de kilometerstand waarop het laatste onderhoud heeft plaatsgevonden, de huidige kilometerstand, en het gemiddeld aantal kilometer dat per dag is afgelegd sinds het laatste onderhoud.

Uitvoer

De boodschap die gegenereerd wordt op het dashboard van de wagen, als de boordcomputer de bovenstaande procedure toepast op de gegevens uit de invoer. De boodschap moet hierbij één van de volgende vormen aannemen

Hierbij moet op de plaats van xxx telkens een natuurlijk getal ingevuld worden.

Voorbeeld

Invoer:

327656.40
336606.24
142.94

Uitvoer:

onderhoud over 6050 km