De BMI (Body Mass Index) is een internationaal gebruikte maat die laat zien of je een gezond gewicht hebt in verhouding tot je lengte. De BMI geeft een inschatting van hoe gezond je lichaamsgewicht is, zie BMI berekenen - voedingscentrum1.

BMI volwassenen

Bereken het BMI:

Bereken het BMI door je gewicht (in kilo’s) te delen door het kwadraat van je lichaamslengte (in meters). Als je bijvoorbeeld 65 kilo weegt en je bent 1,70 meter lang, dan is je BMI: 65 / (1,70 x 1,70) = 22,5.

Hieronder de interpretatie van de BMI voor een volwassen persoon (19-69 jaar) (De BMI kan strikt genomen niet gebruikt worden als betrouwbare indicator, aangezien individuele verschillen in lichaamsbouw niet in rekening worden gebracht.)

Interpretatie BMI (19-69 jaar)

Opgave

Schrijf een programma dat de waarden inleest voor het gewicht (in kilogram) en de lengte (in cm) op twee afzonderlijke regels. Het gewicht is een kommagetal, de lengte is een geheel getal. Je berekent het BMI en print dit af met twee cijfers na de komma. Op de volgende lijn print je de interpretatie (zie bovenstaande opsomming hiervoor)

Denk na over het gebruik van elif. Dodona controleert hoe je dit gebruikt.

Voorbeeld

De ingegeven getallen zijn 65 en 170.

>>> main()
22.49
Gezond gewicht

Opmerking

Omdat het BMI wordt afgerond bij printen, kan de interpretatie onverwacht zijn. Voor een gewicht van 72.24 kg en een lengte van 170 cm, wordt als BMI 25.00 geprint, maar omdat de echte waarde 24.99654… is, wordt dit geïnterpreteerd als Gezond gewicht.

Je moet het hoofdprogramma toevoegen in de gegeven procedure main().