Het tekstbestand movies.csv1 bevat informatie over enkele films. Het werd opgemaakt als een kommagescheiden bestand2 of een CSV-bestand3 (comma-separated values).
Gebruik de teksteditor vi (of vim) om het tekstbestand movies.csv4 te openen.
$ vi movies.csv $ vim movies.csv
Bestudeer de inhoud van het bestand movies.csv5 om inzicht te krijgen in het CSV-bestandsformaat. Voeg enkele regels met informatie over films toe aan het bestand en respecteer daarbij het CSV-bestandsformaat.
Maak ook gebruik van de teksteditors nano en emacs om enkele regels met informatie over films aan het bestand toe te voegen.
$ nano movies.csv $ emacs movies.csv
Welke teksteditor vind je het gemakkelijkst om mee te werken? Welke van deze drie teksteditors heeft de meeste functionaliteiten?
In het handboek wordt beschreven hoe je kunt werken met de editors vim (hoofdstuk 6) en emacs (hoofdstuk 7). In de oefeningen zullen we vim en sed (hoofdstuk 15) gebruiken om op niet-interactieve manier tekstmanipulaties te automatiseren.
Lees in zelfstudie hoofdstuk 6 om interactief te leren werken met vim. Daarbij loont het zeker de moeite om de aangeleerde technieken meteen zelf ook eens uit te proberen: daarom heet het ook "interactief" werken.
Leren werken met emacs is niet vereist voor deze cursus. Maar pas als je vim én emacs in de vingers hebt, kan je met recht van spreken deelnemen aan de editor war6.