Hooikoorts (pollinosis) is een vorm van allergische rinitis, die wordt gekenmerkt door allergie voor stuifmeel (pollen) van planten, vaak grassen of boomsoorten. Het gaat daarbij om pollen die via de wind verspreid worden. Planten die door insecten bestoven worden hebben pollen die te zwaar zijn om door de wind te worden verspreid. Hooikoorts is seizoensgebonden, in tegenstelling tot allergische aandoeningen die het hele jaar door aanhouden zoals huisstofmijtallergie.

hooikoorts
Stuifmeelkorrels van verschillende plantensoorten kunnen hooikoorts veroorzaken. 500× vergroot, ~400 µm breed.

Het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) meet de hoeveelheid graspollen over heel het Belgisch grondgebied, en geeft op basis daarvan een aanbeveling over het risico voor personen die last hebben van allergie. Afhankelijk van het aantal gemeten korrels stuifmeel wordt het risico hierbij als volgt uitgedrukt:

risico voorwaarde
geen afwezigheid van stuifmeel
zwak 1 tot 5 korrels/m$${}^3$$
matig 6 tot 30 korrels/m$${}^3$$
hoog meer dan 30 korrels/m$${}^3$$

Invoer

Het aantal gemeten stuifmeelkorrels per kubieke meter.

Uitvoer

Een omschrijving die het risico aangeeft volgens de schaal die gebruikt wordt door het WIV. Gebruik "Er is kans risico op allergie bij n korrels per kubieke meter." als template voor de omschrijving, waarbij de cursieve fragmenten moeten ingevuld worden op basis van gegeven en berekende informatie.

Voorbeeld

Invoer:

18

Uitvoer:

Er is matig risico op allergie bij 18 korrels per kubieke meter.