Van oorsprong is het Rad van Fortuin het een Amerikaans tv-programma en is daar sinds 1975 bekend onder de naam Wheel of Fortune. In Vlaanderen verscheen het voor het eerst op tv op de toenmalige BRT in 1976 als "Het Rad der Fortuin".

Rad van Fortuin
Rad van Fortuin

Om beurten mogen de kandidaten aan een rad draaien, waarop verschillende geldbedragen staan. Daarna mogen ze een letter raden. Voor elke keer dat de geraden letter in het woord voorkomt, krijgen ze het gedraaide geldbedrag. Kandidaten mogen alleen medeklinkers noemen; klinkers moeten worden gekocht met het reeds gewonnen geldbedrag. Zodoende komt men uiteindelijk tot de oplossing.

Een kandidaat die een letter goed raadt mag nog een keer draaien. Bij een foute letter gaat de beurt naar de tegenstander. De goed geraden letters worden op het bord zichtbaar gemaakt door een assistente. Een ronde is afgelopen als een kandidaat het woord heeft geraden.

Opgave

Eerst vraagt het programma het verborgen woord en het gedraaide geldbedrag. Vervolgens worden letters gevraagd. Enkel wanneer de gegeven letter in het verborgen woord zit (het aantal keer is van geen belang), wordt het gewonnen bedrag vermeerderd met het gedraaide geldbedrag. Wanneer de gevraagde letter niet in het woord zit of de letter werd al eens opgegeven, stopt het programma en wordt het gewonnen bedrag getoond.

Voorbeeld

Invoer:
programmeren
200
p
m
t
Uitvoer:
400

Epiloog

Legendarisch zijn de bloopers waarbij zowat alle medeklinkers zichtbaar zijn maar toch het verkeerde woord geraden wordt.

Bronnen

Rad van Fortuin (2018).Wikipedia. 1