Een Pluggable Authentication Module1 (PAM) is een mechanisme om verschillende authenticaschema's op systeemniveau op een hoger niveau te integreren tot een gemeenschappelijke programmeerinterface voor het ontwikkelen van toepassingen. Dit laat toe om programma's te schrijven die gebruik willen maken van authenticatie, op een manier die onafhankelijk is van het onderliggende authenticatieschema. PAM is gebaseerd op een reeks bibliotheekmodules, waarvan sommige afhangen van het configuratiebestand /etc/pam.conf.

Voor je aan deze opgave begint, raden we je dan ook aan om eerst de inhoud van dit bestand te bestuderen (indien je computer gebruikmaakt van dit configuratiebestand). Dit kan bijvoorbeeld met behulp van het commando

$ cat /etc/pam.conf

Opgave

Het Unix commando dat hieronder reeds gedeeltelijk werd opgesteld, schrijft de inhoud van een Pluggable Authentication Module uit naar stdout.

$ cat <PAM bestand> |

Vul het commando verder aan zodat een overzicht van het aantal authenticatieschema's wordt uitgeschreven op stdout. In dit overzicht moeten de authenticatieschema's opgelijst worden in dalende volgorde volgens aantal voorkomens. Als er authenticatieschema's zijn die even vaak voorkomen, dan moeten ze verder in alfabetische volgorde opgelijst worden.

Voorbeeld

In onderstaande voorbeeldsessie gaan we ervan uit dat het bestand pam.conf2 zich in de huidige directory bevindt.

$ cat pam.conf |  27 required
   7 requisite
   4 binding
   2 sufficient

Tips

  • Met behulp van het commando cut kan je een bepaald gedeelte van een regel selecteren. Twee belangrijke opties zijn -f en -d. De eerste optie geeft aan dat de regels in velden moeten opgedeeld worden, waardoor het commando cut met deze velden kan werken in plaats van met individuele karakters. Standaard wordt het tab karakter gebruikt als veldscheidingsteken. Met de optie -d kan je echter een alternatief veldscheidingsteken opgeven.

  • Ga na waarvoor de commando's tr, sort en uniq kunnen gebruikt worden.

Richtlijnen bij het indienen

Dien enkel het stuk van het commando in dat moet ingevuld worden op de plaats van de drie puntjes (…).