Alle variabelen hebben een data type. In veel programmeertalen wordt het data type van een variabele gespecificeerd op het moment dat de variabele gecreëerd wordt. Bijvoorbeeld, in C++ zet je het type van een variabele voor de variabele naam op het moment dat je de variabele definieert, als volgt:

int secs_per_week = 7 * 24 * 60 * 60;

Dit wordt “hard typing” genoemd.11 Hard typing heeft als voordeel dat als je waarde in een variabele probeert te stoppen van het verkeerde type, het programma een foutmelding kan geven. Dit vermijdt een aantal vervelende problemen die kunnen optreden tijdens het schrijven of uitvoeren van een programma.

In Python geef je niet een vast type aan een variabele, maar de variabele heeft wel een type, namelijk het type van de waarde die erin is opgeslagen. Dit betekent dat als een variabele een nieuwe waarde krijgt, het type ook kan veranderen. Dit wordt “soft typing” genoemd. (Nota bene: Ik ben persoonlijk van mening dat Python nog geschikter zou zijn om beginnelingen programmeren te leren als het hard typing in plaats van soft typing zou hebben, maar Guido van Rossum, de ontwerper van Python, is het daar niet mee eens.)

De data types die je tot nu toe gezien hebt zijn integer, float, en string. Je kunt het data type van een waarde of variabele zien met behulp van de functie type().

a = 3
print( type( a ) )
a = 3.0
print( type( a ) )
a = "3.0"
print( type( a ) )

Omdat variabelen een type hebben, past het effect van operatoren die tussen variabelen staan zich aan aan de types van de variabelen. Bijvoorbeeld, in de code hieronder wordt de optelling (\(+\)) twee keer gebruikt, en het effect verandert naar gelang de variabele types.

a = 1
b = 4
c = "1"
d = "4"
print( a + b )
print( c + d )

Omdat a en b beide getallen zijn, is de \(+\) in a + b de numerieke optelling. Omdat c en d beide strings zijn, is de \(+\) in c + d de “concatenatie” (“vastplak”) operator.

Wat gebeurt er in de code hierboven als je a + c probeert te printen? Als je het niet weet, probeer het dan.

Wat toont de code hieronder? Denk erover na, en voer dan de code uit. Zorg dat je snapt wat er gebeurt.

naam = "John Cleese"
print( "naam" )

Wjzig de code hierboven zodat de naam van een bekend lid van Monty Python wordt getoond.

  1. Er bestaat geen Nederlandse benaming voor dit fenomeen. 2