Python programma’s zijn bestanden. Over het algemeen wordt voor Python bestanden de extensie .py gebruikt.

De meeste Python installaties (in ieder geval die voor Windows en Mac OS) installeren ook een omgeving om programma’s in te schrijven, IDLE geheten. Ze zetten ook een icoon op het scherm en/of een optie in een start/programmamenu dat IDLE start. IDLE is nogal kaal, maar een geschikte omgeving om in te programmeren.

IDLE

De Python shell in IDLE.

Als je IDLE start, ben je in een zogeheten “Python shell” (zie afbeelding 3.11) Dit is, als het ware, een interactief Python programma, waarin je regels code kunt typen die onmiddellijk worden uitgevoerd als je op Enter drukt. Bijvoorbeeld, als je print(7/4) typt, geeft IDLE meteen als antwoord \(1.75\). Dit is niet de manier waarop je wilt programmeren, maar je kunt wel op deze wijze snel het effect testen van regels Python code.

Om programma’s met IDLE te creëren, kun je nieuwe Python bestanden aanmaken, of bestaande Python bestanden openen, via het “File” menu. IDLE geeft je dan een nieuw window waarin je code kunt schrijven, aanpassen, en opslaan. Je kunt zelfs code laten uitvoeren in dit window via het “Run” menu (er is ook een toets die je daarvoor kunt gebruiken, meestal F5). Het programma wordt dan uitgevoerd in de “Python shell,” dus daar kun je dan input ingeven en output zien. Zorg ervoor dat je als bestandsnaam voor je programma’s altijd iets kiest met de extensie .py.

Er zijn meer gebruikersvriendelijke manieren om Python programma’s te schrijven. Je hebt dan een “tekst editor” nodig, bij voorkeur een editor die specifiek Python ondersteunt. Merk op dat een tekst editor niet hetzelfde is als een word processor (tekstverwerker); een tekst editor heeft geen manieren om tekst te formatteren. Als je code in een tekst editor typt, kan het zijn dat je wel formattering ziet, zoals vetgedrukte woorden en gekleurde woorden, maar dit is “syntax highlighting,” een techniek die je laat zien dat je bepaalde programmeertaal elementen aan het schrijven bent.

Er zijn veel tekst editors beschikbaar die Python ondersteunen, voor verschillende besturingssystemen. Vele zijn gratis verkrijgbaar. Als je IDLE niet prettig vindt werken, kun je een alternatief vinden op Internet. Alle tekst editors hebben hun eigen voor- en nadelen, dus wat je prefereert mag je zelf uitmaken.